Ments94 Napisano 20 Lipiec 2017 Napisano 20 Lipiec 2017 Witam, dopiero zaczynam przygode z 3ds maxem i mam taki nastepujacy problem ze gdy klikam f9 po to by zobaczyc podglad mojego modelu widze tylko czarne tlo i blueprinty z sideview i rearview...wczesniej moglem zobaczyc swoj model w podgladzie, a teraz nie i prawdopodobnie cos nacisnalem ale nie wiem co :/ A na drugim obrazku widac ze moj model jest jasno szary, ale jak zrobic zeby byl ciemniejszy bo chce dokladniej zobaczyc cienie i powierzchnie na ktorych lepiej widac swiatlo
Ineray Napisano 22 Lipiec 2017 Napisano 22 Lipiec 2017 Co do pierwszej czesci, wydaje mi sie ze masz flipniete normals. Zaznacz wszystkie poligony na modelu , nacisnij prawy przycisk myszy i "flip normals". Co do drugiej, to jak masz zaznaczony model to nacisnij "alt+x" i powinno byc okej :)
Ments94 Napisano 25 Lipiec 2017 Autor Napisano 25 Lipiec 2017 Tak juz wszystko okej, okazalo sie ze trzeba przycisnac ten przycisk ''flip'' tak jak mowisz zeby odwrocic nienormalne na normalne ; ) a co do drugiego pytania to tym zmieniam transparency, a bardziej sie zastanawialem czy da sie jakosc sciemnic ten model bo wydaje mi sie ze nawet jak jest nietransparentnie to jest za jasny szary i trudniej mi jest wychwycic poprzez slabe cieniowanie rozne kanty i nierownomiernie rozlozona siatke. Dzieki za pomoc
Ments94 Napisano 6 Sierpień 2017 Autor Napisano 6 Sierpień 2017 Jak zmieniam kolor to nic sie nie zmienia. A mam teraz taki problem ze jak robie podglad to czesc powierzchni jest biala, nie mozna dokladnie zobaczyc jak te powierzchnie wygladaja, powinien byc szary model w podgladzie a wyglada to dosc dziwnie, pokazuje na zalacznikach Prosze o pomoc!!
Rekomendowane odpowiedzi