Napisano 11 Wrzesień 20177 l Co może być przyczyną takiego zachowania się alfy. Ruchy myszą poza oczywiście zmianą wielkości i kąta powodują ciągłe przesuwanie się alfy wewnątrz swojego "kadru". Praktycznie trudno precyzyjnie ją umieścić tak żeby miała odpowiednią wielkość kąt i na dodatek była w całości.
Napisano 11 Wrzesień 20177 l Prawdopodobnie (nie widać ustawień, więc zgaduję) masz w menu stroke ustawioną opcję Roll. Zbrush jest taki cudowny, ze cieżko to wyłapać, bo jesli masz wybrana opcje drag rect, to roll może być aktywny, ale nieklikalny w UI. Zmień stroke z Drag Rect na Dots czy Freehand, wyłącz Roll w menu stroke i wróc do Drag Rect. Powinno pomóc.
Napisano 12 Wrzesień 20177 l Autor Faktycznie Roll i zadziałało. Dzięki. W Stroke też szukałem tyle że Roll bawi się w chowanego. W ogóle Pixologic dba o to żebyśmy byli czujni, np. rozmiar brusha w górnym menu jest pod focal shift w menu uruchamianym RMB jest odwrotnie :) Ciągle nie mogę się do tego przyzwyczaić.
Napisano 29 Wrzesień 20186 l Witam, Nie zakładam nowego wątku, ponieważ mam problem związany z alfą w Zbrush. Nakładając alfę na model z drugiej strony rzeźbi mi inwersję tego co z przodu. Mam wersję programu 4R7, kiedyś udało mi się znaleźć opcję, która to wyłączała, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć i szukając na forum i w różnych tutorialach nie znalazłam odpowiedzi.