Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć.

Pracuje teraz nad animacją skoku do gry w silniku CryEngine. Aby lepiej zobrazować sytuacje przedstawię jak to obecnie u mnie działa. Za nawigację gracza odpowiada entity/dummy/punkt (jak zwał tak zwał) do którego przypisana jest postać. Całą postacią kieruje właśnie to entity a na nim są po prostu odtwarzane animacje. Czyli jeśli klikam spacje entity podskakuje, a wraz z nim cała postać. Problem kwi w tym, że chcąc zanimować skok, nakładają mi się 2 animacje ruchu w górę. Jedna moja własna gdzie postać normalnie ma zaanimowany jump a druga to skok ten silnikowy, który odpowiada za nawigacje gracza. W efekcie w grze dostaje animacje skoku 2x wyższego niż bym chciał. Przechodząc już do sedna chciałbym zniwelować ten skok silnikowy i w efekcie otrzymać tylko moją animacje. Próbowałem to zrobić locatorem postaci i dopasować jego amplitudę idealnie do skoku silnikowego, ale za piernika nie mogłem tego idealnie zmatchować. Albo miałem skoki, albo bardzo nie równy spaceing i moje wysiłki spłynęły na niczym. Teraz robię to w ten sposób, że pomijam zupełnie ruch w górę bioder w mojej animacji i ruszam tylko kończynami. Niestety to rozwiązanie działa połowicznie ponieważ nie mam możliwości (nie umiem) zmienić spaceingu skoku silnikowego przez co jest mocno jednostajny i nie mogę uzyskać efektu takiego jakbym chciał. Czy ktoś mógłby się podzielić wiedzą jak rozwiązuje kwestie połączenia skoku silnikowego ze skokiem własnej animacji?

• Wyświetleń 794
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi