Napisano 25 Październik 20177 l Witam. Planuję zakup obiektywu i aparatu do fotografii architektury. Jestem z zawodu architektem, zajmujemy się projektowaniem budynków i wnętrz. Po długich namysłach uznałem, że najlepszym wyborem będzie Canon 17mm TS-E. Jest to rozwiązanie drogie, ale lepiej dołożyć niż kupować coś z czego nie będę zadowolony. Mam do Was 3 pytania: 1. Czy odpowiednim aparatem do tego obiektywu będzie Canon 6D? Canon 5d mark III wykluczyłem ze względu na cenę całego zestawu. 2. Czy będąc amatorem (od 7 lat używam Canon 450+kit 18-55 I) odczuję różnicę i będę w stanie opanować technikę fotografii tym sprzętem, aby wykonywać prawie zawodowe zdjęcia architektury - jak np: https://images.adsttc.com/media/images/53b1/7a70/c07a/80eb/1c00/015a/large_jpg/00portada.jpg?1404140104? 3. Czy potrzebne są duże umiejętności i znajomość do robienia bardzo dobrych zdjęć architektury i czy ten zestaw na to pozwoli. Pozdrawiam / Kuba
Napisano 30 Październik 20177 l sam używam nikona dlatego nie podpowiem nic w temacie canonów. (aczkolwiek używam nikona d610 który jest bardzo podobny do tego canona który wybrałeś i mogę go pochwalić) Jednak zastanów się na ile będziesz chciał używać filtrów- przy tym obiektywie jest to o tyle utrudnione, że przednia soczewka bardzo mocno wystaje.. utrudnia to zarówno używanie filtrów.. jak i chociaż założenie filtra w celu ochrony soczewki 17 mm będzie też robić dość 'agresywne' ujęcia, bardzo dynamiczne, mniej realistyczne wydaje mi się że chociażby Canon TS-E 24mm f/3.5L II jest bardziej uniwersalny i częściej byś go wybrał niż 17mm, chyba że jest bardzo mało miejsca i nie da rady odejść od obiektu.. do zestawu w przyszłości mógł by się przydać teleconverter 1,4 oraz 50mm 1,4 do detali.. (w porównaniu do reszty zabawek cena niska a 50 zawsze się przyda) ciężko odpowiedzieć czy będziesz robić pro zdjęcia :) ale na pewno robić je poprawnie dasz radę się wyuczyć znając zasady, umiejąc obsługiwać sprzęt.. czy będzie w nich 'to coś' to już zalezy od Ciebie.. zestaw na pewno nie będzie przeszkodą Edytowane 30 Październik 20177 l przez mitic
Napisano 30 Październik 20177 l Witam wszystkich serdecznie, Proponuje sprawdzone rozwiązanie pod kątem architektury: Canon TS-E 17mm + np. Sony A7R II (z adapterem) + conventer Canon 1.4x extender. Masz w tym zestawie dwa obiektywy w jednym + jedna lepszych matryc obecnie na rynku (pełna klatka). Po założeniu conventera otrzymujesz odpowiednik TS-E 24mm f/3.5L II ale o lepszych właściwościach optycznych. Poczytaj na ten temat więcej na stronie: https://digidaan.wordpress.com/2010/06/13/canon-17mm-ts-with-1-4x-converter-vs-canon-24mm-ts/ Sony + TS Canon: http://www.stevehuffphoto.com/2014/02/03/the-sony-a7r-with-canon-17mm4-ts-e-architecture-dream-team/ Do architektury będziesz potrzebował również innych ogniskowych. Pod kątem stałek szerokokątnych masz duży wybór obiektywów Voigtlander'a. Klasa sama w sobie. Założysz pod Sonego jaki pod Canona. Z nikonem będą problemy. Nikon ostatnio wypuścił również bardzo doby obiektyw PC NIKKOR 19mm f/4E ED. Jeżeli wiesz czego chcesz w temacie fotografii zdecydowanie lepiej jest kupić te wymarzone szkło.. body kilka razy będziesz zmieniał i tak na lepsze.. :) Jak masz jakieś pytania to pisz na priva. Chętnie odpowiem. KP Edytowane 30 Październik 20177 l przez materia