mati2819 Napisano 25 Styczeń 2018 Napisano 25 Styczeń 2018 Witam! Mam problem ze zmianą jednostek obiektów, które powstały wcześniej. Mianowicie zaczynając zabawę z 3Ds MAX nie zmieniłem standardowych jednostek na centymetry, wszystkie obiekty były tworzone w standardowych jednostkach "Generic Units". Do wydruku obiektu w 3D potrzebuje zmiany wielkości obiektów na cm. Ustawiłem sobie, że 1 unit to 1 cm, bo na początku traktowałem unity jak cm. Aktualnie nowo powstały obiekt np box 2x2x2cm ma rzeczywiście takie rozmiary, aczkolwiek obiekty które powstały wcześniej nie zmieniły swoich rozmiarów, podczas wydruku nadal są zdecydowanie mniejsze. Proszę o pomoc. Pozdrawiam!
polka dot Napisano 25 Styczeń 2018 Napisano 25 Styczeń 2018 możesz zaznaczyć dany obiekt, przeskalować go np. do 10% i użyć na nim funkcji Reset XForm aby "wypalić" w nim nowe wymiary
mati2819 Napisano 25 Styczeń 2018 Autor Napisano 25 Styczeń 2018 Dziękuję za wypowiedź. A czy jest jakaś szybsza/prostsza metoda?
polka dot Napisano 25 Styczeń 2018 Napisano 25 Styczeń 2018 kiedy robisz merge obiektów do sceny z poprawnie ustawionymi jednoskami, nadal są za małe? możesz ustawić w nowej scenie unity i poprzez File>Import>Merge wrzucić do niej obiekty z innej sceny. jeśli od początku zakładałeś 1 unit = 1cm, powinno się zgadzać.
mati2819 Napisano 25 Styczeń 2018 Autor Napisano 25 Styczeń 2018 Że też na to nie wpadłem... Jesteś wielki/wielka, pozdrawiam serdecznie i stokroć dziękuję!
Rekomendowane odpowiedzi