Jump to content

VAstudio

Members
  • Content Count

    45
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

21 Excellent

About VAstudio

  • Rank
    Member
  • Birthday 12/08/1983

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Maiłem okazję przetestowac kartę Quadro P5000. Wydajność w viewporcie jest dużo wyższa, w porównaniu do karty referencyjnej (Quadro 4000) W scenie testowej (końcowy model wnętrza przygotowany pod rendering) uzyskiwałem następujące wartości FPS Quadro 4000 - 15-20 FPS Quadro P5000 - 50-60 FPS Vandam - dzięki za propozycje pomocy.
  2. Witam wszystkich, Na początku chciałbym napisać, że nie jest to temat gdzie chciałbym rozstrzygać wyższość GTX nad Quadro czy odwrotnie. Zdecydowany jestem na Quadro ze względu na to, że HP Z840 nie przyjmie GTX. Inaczej musiałbym zrezygnować z wentylatorów chłodzacych grafikę. A te robią dobrą robotę ponieważ dzięki nim stacja jest bardzo cicha. Nosze się z zamiarem zmiany starej i wysłużonej ale nadal dobrze pracującej Quadro 4000 na Quadro P 5000. Stad moje pytanie czy różnica w wydajności w viewportach pomiędzy dwoma kartami będzie znacząca? I koszt karty będzie uzasadniony? Celem jest uzyskanie jak największego komforu pracy podczas obracania cięższych modeli i całych scen. Mniejsze projekty Quadro 4000 spokojnie udzwignie, ale przy większych praca jest już uciążliwa. Może ktoś posiada tą kartę i moglibyśmy zrobić niewielkie testy. Nie renderuję GPU. Ciekawi mnie tylko i wyłącznie wydajność viewportów. Zestaw 2 x Xeon 2640 v3 128 GB RAM HP Z Turbo Drive 512 GB PCIe SSDMax 2017 V-Ray 3.5 Dziękuę za wszelkie sugestie i podpowiedzi,
  3. 3ds max demo / licencja studencka 3ds max Biblia Tutoriale YT / płatne Lynda, Gnomon, Grand Warwick
  4. Dla zainteresowanych, Problem rozwiązało zresetowanie ustawień V-Raya Najprostrze i najbardziej oczywiste rozwiązanie przyszło na samym końcu :) Pozdrawiam
  5. marekkonieczny czy znalazłeś jakieś rozwiązanie tego problemu? Nie uzywam programów zewnętrznych do zarządzania waza Uzywam w nawzie pliku .max polskie znaki a dokładnie literkę Ł. Sprawdzę to rozwiązanie, jest na tyle nieprawdopodobne, że całkiem możliwe :)
  6. W pierwszym poście wkradł się błąd. Oczywiście miałem na myślli GI: BF+LC Wykonywałem próby za pomoca Progressive - to samo czyli pojawiające sie przypadkowe kwadraty. Max, Vray ForestPack na dwóch komputerach jest identyczny, aktualizacje na bieżąco. Sieć skonfigurowana prawidłowo, mapowanie dysków ok. Ewidentnie wina leży po stronie światła, ponieważ plamy występują tylko na wartwie Lighting, co przenosi się na końcowy wynik RGB. Ale dlaczego te kwadraty nie pokrywają sie z bucketami? Przy niższych rozdzielczośćiach problem nie występuje, dlatego render musze przygotować w docelowej rozdzielczości. Dlatego trudno jest czekać na kolejne testy po 3 h. Wizki normalne (nie panoramy) sprawdziłem do rozdzielczości 5k i wszystko jest ok. Pozostaje jeszcze IM + LC ale ta metoda mi nie odpowiada, ponieważ jest niezbyt dokładna i zawsze gdzieś pojawiaja się rozmyte cienie lub latajace obiekty.
  7. Witam wszystkich Ktoś może mieć pomysł skąd biorą się te placki? Render to panorama 360 stopni (8000x4000) Renderowane na dwóch komputerach - Vray3.5 max 2017. Ustawienia standard GI + LC liczone bucketami światło HDRI. Niższa rozdzielczość liczy się prawidłowo. Sieć skonfigurowana na 100% prawidłowo. Drugi komputer czyta ma dostep do plików. Kwadraty na renderze nie pokrywają się z baketami i to jest zastanawiające. Problem występuje tylko na warstwie RGB i Lighting. Wartwa Reflect i GI czysta. RGB Lighting GI Reflect Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
  8. bez błędów i ostrzeżeń, Aktualnie liczy się bez problemu, ale wczoraj nie działało... Wpływ pogody :)
  9. Witam, Mam problem z renderem w wysokiej rozdzielczości (8000 x 4000 px), mianowicie render zatrzymuje sie na 4 passie. Ujęcie to panorama 360 z wnętrza. Modele wszystkie własne + zieleń za oknem z różnych kolekcji, które rozłożyłem za pomoca FP Ustawienia V-Raya: standard nic nie zmieniane tylko: Render time 0 min, noise threshold 0,005 GI: BF+LC Plik renderowany na dwóch komputerach ilość RAM wystarczająca 128 GB drugi 32 GB V-Ray 3.5 Max 2017 Czy ktoś spotkał się z takim problemem podczas liczenia Progressive image samplerem? Może jakieś podpowiedzi? Inne proste modele liczą się normalnie. Dodam też, że gdy ustawie rozdzielczość 3000 x 1500 px liczy się normalnie Dzięki za wszelkie podpowiedzi.
  10. Dzięki za odpowiedzi. Nie ma sensu wyrzucania architektury i terenu do osobnych plików bo wiążą się z tym ograniczenia tak jak wspomniał Hris. Wszystkie obciążające elementy to zieleń, która pomimo, ze jest schowana to i tak wpływa na wydajność oczywiście w mniejszym stopniu niż gdyby była widoczna. Zieleń to V-Ray proxy rozrzucane ręcznie lub za pomocą prostych pluginów jak np Ultimate Painter Zastanawia mnie fakt, dlaczego te elementy obciążają viewporty pomimo, że są schowane. Czy rozwiązaniem bedzie doinstalowanie ForestPack"a Jak radzi sobie ten plugin z bardzo ciężkimi scenami?
  11. Mam pytanie odnośnie wydajności maxa i jego działania. Elementy, które sa schowane obciążają viewporty. Czy jest to normalne? Scena jest bardzo ciężka zajmuje ok 3 GB miejsca oraz składa sie z ponad 500 mln poly. Najbardziej obiążającymi elementami sceny sa drzewa, trawa rośliny. Jednak wszystkie te modele umieściłem na zgaszonej warstwie. Niestety wpływa to na wydajność. Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu aby schowane elementy nie obciążały komputera. Specyfikacja komputera Win 10 Max 2017 Vray 3.5 Quadro 4000 128 GB RAM
  12. Uzyłem w scenie modelu ściągniętego z 3Dsky. Model przygotowany był po Coronę. Zmieniłem materiały na V-ray Przy kazdym otwarciu pliku pokazuje sie okno Missing Dlls Okno pojawia się również w przypadku mergowania obiektów z tej sceny. Jak można pozbyć się tego problemu aby w pliku nie było przypisanej Corony Multiscatera itp. Dodam, że nie uzywam tych pluginów Będę wdzięczny za pomoc.
  13. Dzięki za pomoc, Ale w gąszczu stawień UI w wskazanym folderze jest jeszcze trudniej się połapać. Chyba nalezy się przyzwyczaić :)
  14. Nie działa, W oknie import / merge nadal ciemny font
×
×
  • Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy