Napisano 2 Październik 200816 l Witam wszystkich jestem nowy na forum, Mam prosbe mianowicie potrzebuje wskazowki jak na jednym obiekcie dajmy na to boxie (docelowo ma to byc kartonik z soku) umiescic 6 textur (wczesniej przygotowanych i obrobionych zdjec) na kazdym z bokow, tak aby miec mozliwosc kalibracji kazdej textury osobno w celu najlepszego dopasowania. Domyslam sie, choc moze jestem w bledzie ze do tego celu najlepiej bedzie uzyc materialu (multi/sub)i w diffuse kazdej z 6 slotow wpakowac bitmape. Wczesniej boxa przekonwertowac do e.poly i z poziomu polygonow ponumerowac materialy od 1 do 6 problem w tym ze nie wiem gdzie moge wykalibrowac kazda texture osobno. Kombinowalem z mod. UVW Map ale to nie rozwiazuje problemu. Prosze o pomoc. Pozdrawiam.
Napisano 2 Październik 200816 l 1 opcja to mulit sub, jak pisales, ale wielkosć poligonów musi idealnie pasować do obrazka, można tez dać cztery osobne modifikatory UVW map i każdej mapie przydzielć inny kanał 2. połączyćwszystkie obrazki w jeden plik, rozłożyć siatke modifikatorem unwarp i dopasować, to najlepsze rozwiązanie ale unwarp nie jest najprostszy, zajrzyj do działu videotutoriale to znajdziesz fajne tuki do nakładania tekstury unwarp-em
Napisano 2 Październik 200816 l Zawsze możesz połączyć bitmapy w jedną w photoshopie i później użyć unwrap uvw. W okienku Edit włączysz podgląd tekstury, zaznaczasz wszystkie płaszczyzny i dajesz flatten mapping. Póżniej zaznaczasz każdą płaszczyznę i dopasowujesz ją do odpowiedniego boku pudełka.
Napisano 3 Październik 200816 l Dzieki za pomoc ! , zaczolem uzywac unwarp`a :) o cos takiego wlasnie mi chodzilo. Pozdrawiam.