Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Dostaje dużo zapytań w sprawie zestawów opartych na najnowszych Xeonach z serii e55XX ( czyli serwerowych Nehalemach) o możliwość podkręcenia ich do zegarów 4,2 Ghz czyli podobnie jak ma to miejsce w wersji jednoprocesorowej ( zwykły Nehalem)

Do niedawna bylo to niestety niemożliwe.

ale...własnie otrzymałem trochę informacji od f-my EVGA zwiazanych z ich najnowszą płyta główna o symbolu ( wstepnie) 270-GT-W555.

Płyta jak wynika z informacji będzie obsługiwała Nehalemy serwerowe umożliwiając ich niezależne taktowanie tak przez manipulację mnożnikiem jak i szyną QPI. Oczywiście pełna obsługa ddr3 aż do 1600 Mhz.

12 slotów pamięci ( max 48 GB RAM)

7 (!) slotów pci EXP

nowy ( nie do końca :) ) standart rozmiarowy sWTX

płyta powinna trafić do mnie do testów na przełomie marca- kwietnia.

Przybliżona cena - około 800 USD

Niestety teraz łyżka dziegciu:

koszt takiej stacji przy załażeniach:

2x Xeon zegar OC 4,2 Ghz

24 Gb ddr3 1600

zasilacz 1200 W

karta Gtx 260

obudowa ( niestety tylko 2 firmy w tym momencie mają obudowy pod standart sWTX : Supermicro i LianLi)

chłodzenie wodne na kazdy procesor

to ca. 19000 pln + VAT

pzdr

wallop

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Dziegć jest. O tą jedynkę z przodu za dużo ;)

Żadnych testów miarodajnych jeszcze nie robiłeś na tym?

Ciekawe jak to się ma w praktyce do Twojego flagowego zastawu z i7 kręconym na 4,3GHz.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Witam.

Niestety... ale płyta jeszcze nie osiągalna....

Testowałem zdolność do OC Xeonów z tej serii i bez problemu 4,4 Ghz na wodzie.

Natomiast mogę odnieść sie do standartowej 2 procesorowej konfiguracji ( niepodkręcalnej ) opartej na 2xXeon W5590 zegar 3,33 Ghz ( najsilniejszy Xeon ) versus I7 krecony na wodzie do 4,3 - 4,4 Ghz... czyli taka maszyna jaką już masz.

test frybench : u ciebie ok 255 s

2x Xeon : 200 s

I teraz najważniejsze.... koszt stacji na i7 ( zwykły Nehalem pojedynczy procesor) to ok. 8 tys

koszt zestawu na 2x Xeon opisanego powyzej ok 19 tys.

wnioski nasuwają sie same....

Myślę ze po podkręceniu Xeonów do zegara 4,4 Ghz ( czyli o 1,1 Ghz na każdym rdzeniue więcej ) będzie to zdecydowanie lepsza oferta przy cenie podobnej do zestawu niepodkręconego.