Napisano 19 Styczeń 201015 l Witam. Dostaje dużo zapytań w sprawie zestawów opartych na najnowszych Xeonach z serii e55XX ( czyli serwerowych Nehalemach) o możliwość podkręcenia ich do zegarów 4,2 Ghz czyli podobnie jak ma to miejsce w wersji jednoprocesorowej ( zwykły Nehalem) Do niedawna bylo to niestety niemożliwe. ale...własnie otrzymałem trochę informacji od f-my EVGA zwiazanych z ich najnowszą płyta główna o symbolu ( wstepnie) 270-GT-W555. Płyta jak wynika z informacji będzie obsługiwała Nehalemy serwerowe umożliwiając ich niezależne taktowanie tak przez manipulację mnożnikiem jak i szyną QPI. Oczywiście pełna obsługa ddr3 aż do 1600 Mhz. 12 slotów pamięci ( max 48 GB RAM) 7 (!) slotów pci EXP nowy ( nie do końca :) ) standart rozmiarowy sWTX płyta powinna trafić do mnie do testów na przełomie marca- kwietnia. Przybliżona cena - około 800 USD Niestety teraz łyżka dziegciu: koszt takiej stacji przy załażeniach: 2x Xeon zegar OC 4,2 Ghz 24 Gb ddr3 1600 zasilacz 1200 W karta Gtx 260 obudowa ( niestety tylko 2 firmy w tym momencie mają obudowy pod standart sWTX : Supermicro i LianLi) chłodzenie wodne na kazdy procesor to ca. 19000 pln + VAT pzdr wallop
Napisano 19 Styczeń 201015 l Dziegć jest. O tą jedynkę z przodu za dużo ;) Żadnych testów miarodajnych jeszcze nie robiłeś na tym? Ciekawe jak to się ma w praktyce do Twojego flagowego zastawu z i7 kręconym na 4,3GHz. pozdrawiam
Napisano 20 Styczeń 201015 l Autor Witam. Niestety... ale płyta jeszcze nie osiągalna.... Testowałem zdolność do OC Xeonów z tej serii i bez problemu 4,4 Ghz na wodzie. Natomiast mogę odnieść sie do standartowej 2 procesorowej konfiguracji ( niepodkręcalnej ) opartej na 2xXeon W5590 zegar 3,33 Ghz ( najsilniejszy Xeon ) versus I7 krecony na wodzie do 4,3 - 4,4 Ghz... czyli taka maszyna jaką już masz. test frybench : u ciebie ok 255 s 2x Xeon : 200 s I teraz najważniejsze.... koszt stacji na i7 ( zwykły Nehalem pojedynczy procesor) to ok. 8 tys koszt zestawu na 2x Xeon opisanego powyzej ok 19 tys. wnioski nasuwają sie same.... Myślę ze po podkręceniu Xeonów do zegara 4,4 Ghz ( czyli o 1,1 Ghz na każdym rdzeniue więcej ) będzie to zdecydowanie lepsza oferta przy cenie podobnej do zestawu niepodkręconego.