Napisano 16 Wrzesień 200420 l taki sobie kibelek...narazie tylko tyle...jestem na etapie zagęszczania przestrzeni
Napisano 16 Wrzesień 200420 l "zlew" zadelikatny w stosunku do podstawy no i za wanna jest trudno dostepne miejsce...takie akurat na szczotke ;)
Napisano 16 Wrzesień 200420 l Czy mi sie wydaje czy nie ma tu cieni ? :) Zakladam ze to v-ray. Wylacz w opcjach swiatla store with irradiance map. Ale to pewnie tylko testy ;) Apropo modelingu to cos za gruby chyba ten stolik po prawej stronie.
Napisano 16 Wrzesień 200420 l Autor fakt cieni jeszcze nie ma...to się oczy-wiście zmieni...co do renderera to mental a ten "stolik" nie jest "stolikowaty" tylko jest murowany i tak jak ściany obłożony kafelkami, więc myślę że grubośc będzie ok, ale to jeszcze wyjdzie potem
Napisano 16 Wrzesień 200420 l Jeszcze jedno mnie gryzie czy kibelek nie jest za nisko oraz czy wanna nie powinna byc troche wyzsza ? Bo takie odnosze wrazenie patrzac na wysokosc okna.
Napisano 16 Wrzesień 200420 l no i brakuje ci jeszcze spłuczki a przynajmniej przycisku do spuszczzania wody a papier lepiej by wyglądał po prawej stronie od kibelka bo tak to pod nim stoi szczotka a po prawe stronie jest pusto
Napisano 16 Wrzesień 200420 l Autor Jeszcze jedno mnie gryzie czy kibelek nie jest za nisko oraz czy wanna nie powinna byc troche wyzsza ? Bo takie odnosze wrazenie patrzac na wysokosc okna. okienko jest właśnie dość wysoko, kibelek ma ok 60 cm wysokości więc chyba jest ok
Napisano 16 Wrzesień 200420 l a jak by kibelek dac blizej stolika??? wiecej miejsca na cokolwiek kolo wanny?
Napisano 16 Wrzesień 200420 l Proporcje: wysokość siedziska wc: 40cm wysokość górnej krawędzi umywalki: 80-85 cm wysokość umywalki: 15-20 cm wysokość górnej krawędzi wanny: 50-60cm szerokość rantu wanny: 6-8cm wysokość zabudowy gebeitu: w zasadzie dowolna, ale nie niższa niż ok. 85 cm wymiar wanny: wygodna owalna to ok 180x85 cm Wydaje mi się, że proporcje umywalki do regału pod nią są niewłaściwe (umywalka powinna być większa chyba), poza tym rant wanny jest za szeroki i za obły.
Napisano 24 Wrzesień 200420 l Autor nie ma kiedy przysiąść do kompa więc narazie tylko próby z materiałami i GI
Napisano 24 Wrzesień 200420 l Napewno do poprawy: - żółte płytki dosłownie zawinięte na górną część blatu - tak to nawet z mozaiką Bisazzy się nie da;) - fugi napewno cieńsze - 3mm - ciągle brak syfonu pod umywalką i baterii - szkoda że tego nie ma bo cały odbiór tej "miski" jako umywalki jest bardzo zakłócony. - i właśnie - umywalka napewno większa To tyle na razie Pozdrawiam
Napisano 24 Wrzesień 200420 l Dla mnie ciut za wysoki poziom radiosity (wszystko wygląda jak po kilku dniach w Czarnobylu) nie znam się na 3D Maxie ale na pewno można tam ściągnąć poziom bounces. Pozdrawiam
Napisano 24 Wrzesień 200420 l w pokrywie kosza pod umywalką odbija się dół stolika z płytek... no i problem w tym że od spodu nie ma żadnych płytek... no i ciągle za mocne są te odbicia od stolika... wygląda tak jakby miał zamontowane pod płytkami małe halogenki
Napisano 24 Wrzesień 200420 l A kto kładzie płytki od spodu?? Problemem są raczej zbyt jednorodne odbicia. Fresnel poproszę. I strasznie czysto i zbyt jaskrawo.
Napisano 24 Wrzesień 200420 l Bacry: ja mam płytki od spodu! powiedz mi jak to wygląda kiedy jakiś facet z przyczyn niezależnych (czyt. schlał się) upada na podłogę i widzi... gipsowe zacierki, szpachlę i ogólny syf i brud??? jeśli otwór ma więcej niż 20 cm wys. to powinno sie położyć płytki choćby na czystość bo kupa brudu zbiera się w zagłebieniach gipsu, nie mówiąc już o walorach estetycznych... Dla mnie powinny byc płytki od spodu.
Napisano 24 Wrzesień 200420 l Koledzy mają rację. Wszystko się świeci, zwłaszcza umywalka. To chyba wina materiałów, bo na pierwszym renderze się mniej świeciło - no, chyba że zmieniłeś ustawienia świateł i GI. Poza tym mnie bardzo razi ten rozbłysk między wanną a podłogą. Nadal rażą proporcje umywalki i regału umywalkowego (może dlatego, że proporcji ogólnie w ogóle nie zmieniłeś;). Płytki na regale umywalkowym w poziomie są szersze niż w pionie - to dlatego, bo chciałeś, aby nie było "docinków" płytek. To jednak bierze się pod uwagę na samym początku projektowania - jeśli płytka ma wymiar 20x20, to postument musi mieć szerokość wielokrotności dwudziestu + fug między płytkami. Pionem zwykle nie możemy operować, bo musi on mieć wymiar wynikający z ergonomii. Wtedy jedziemy z płytkami od górnej krawędzi postumentu, a ewentualną "docinkę" niewymiarową zostawiając przy podłodze (może też ona służyć za rodzaj cokołu). Rozdrabniam się tak, bo z wileu rzeczy nie zdajemy sobie sprawy, a to właśnie one zwracają największą uwagę, jeśli są zrobione źle. Polecam nie nakładać mapy z płytkami, tylko "wyrzeźbić" każdą płytkę z osobna - wtedy ma się większą kontrolę nad ich ułożeniem. Co do GI, to nie mogę zbyt wiele doradzić - sama jestem na etapie testowania różnych wariantów;-) Myślę jednak, że na początek dobrym rozwiązaniem będzie ustawienie difultowe z fotonami + 2 światła: direct i omni (lub Vray) na wysokości okna. U mnie to zdaje egzamin - już niedługo update:-)
Napisano 29 Wrzesień 200420 l moim skromnym zdaniem swiatlo do bani, przez okno wogole nie wpada, kubki sie swieca, szyba niema IOR szyby i ogolnie samoalo sampli w irradiance bo wsztsko lata w powietrzu, ale nie poddawaj sie :)