Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam obiekt wewnątrz kuli odbijającej światło. Materiał jednostronny, że odbija tylko wnętrze kuli. Tylna półkula jest widoczna w renderingu. Potrzebuje ten obiekt wymaskować kanałem alfa (animację obracającego sie obiektu, 3ds max, mental ray) Ale program robi antialiasing do tej prawie białej półkuli za nim i po wymaskowaniu mam białe piksele na krawędziach. W ogólnym menu renderingu wyłączyłem antialiasing do tła, ale w tej sytuacji nic mi to nie daje.

Czy dało by się zrobić tak, żeby materiał półkuli miał self ilumination i kolor taki jaki ma i normalnie odbijał światło, ale byłby niewidoczny w renderingu ? Ani na forum ani w biblii maxa nie mogłem sie doszukać nic o tym, a jedynie o materiale niewidocznym rzucającym cień, a to mnie nie urządza...

/próbowałem inaczej światło ustawić zeby tylna kopuła nie była potrzebna ale okazuje sie że robi antialiasing do tła, mimo ze to wyłaczyłem, co robię nie tak ? W scanline natomiast nie ma z tym żadnego problemu, jak wyłączam to nie ma antialiasingu

Edytowane przez Maksym

• Odpowiedzi 17
  • Wyświetleń 5,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

masz cala kupe przelacznikow:

Visible To Camera

Visible To Refraction

Visible To Reflection

pomieszaj tak zeby ci odpowiadalo,

mozna rowniez zaieszac samym materialem, dac inny w GI inny widoczny dla kamery

Napisano
  • Autor

Dzięki, bardzo mi pomogłeś :) Pozostaje jeszcze problem taki, że robi teraz antialiasing do czarnego tła, mimo ze włączyłem żeby nie robił (w customize/prefernces/rendering)...

Napisano

ten przelacznik dziala tylko dla tla, tzn obszarow gdzie naprawde widac tlo, jesli twoj obiekt pojawia sie w odbiciu albo jest za np. szklem (wiec widac go w refrakcji - albo tlo widac przez szklo)... to wtedy ten przelacznik nie ma znaczenia :D

bez jakis screenshotow raczej ciezko bedzie ci dalej pomoc, moze pokaz o co chodzi i napisz gdzie jakie sa materialy poustawiane

Napisano
  • Autor

tutaj widok w maxie jak są ustawione kopuły i światło:

http://img15.imageshack.us/my.php?image=kwmaxscreen.jpg

render ostatniej klatki animacji:

http://img254.imageshack.us/img254/150/kw25ivfinal0061.png

taki pokręcony ten kwiat bo ostatnia klatka animacji musi pasować do tego zdjęcia

http://img222.imageshack.us/my.php?image=kwiat17ii0900283.jpg

Musial byc to ten konkretnie kwiat bo potem jest inny efekt z jego udziałem, który zrobiłem wczesniej w AE zanim sie zacząłem maxa uczyć. Obrót kwiatu jest elementem przejscia modelu w zdjęcie i chcę go wyciąć kanałem alfa w AE. (który generuje w maxie w scanline bez antialiasingu ukrywając przedtem kopuły) No i problemem sa te biąłe piksele po antialiasingu. niewiele ich wprawdzie, ale jednak akceptowalne to nie jest...

To mój pierwszy render w mental ray i pierwszy render w ogóle, dlatego tak słabo wygląda jak na mantala, no i tekstur nie miałem dobrych, bo nie mam dobrego aparatu fotograficznego póki co. Materiał kopuły to standard z blinnem:

http://img413.imageshack.us/my.php?image=materialkopuly.jpg

w roletach supersampling, dynamics properties i mantal ray connection nic nie zmieniałem

Jak obie kopuły zrobie niewidoczne dla kamery a widoczne dla renderingu to robi ten antialiasing, ale w scanline nie robi, chociaz w samym scanline antialiasing jest wlaczony.

Co do ustawien mentala to same fg points z odbiciami i promieniami, bez fotonów (nie umiem jeszcze sie nimi posługiwać)

Edytowane przez Maksym

Napisano

jak rozumiem te kopuly sa po to zeby oswietlic kwiat

wiec mozesz je schowac: Visible To Camera [],

zostawic Visible to GI [x] (w podzakladce propeties obiektu MentalRay) i to

zalatwi ich widocznosc/niewidocznosc dla kamery ( a swieca nadal w GI)

wtedy jak bedziesz renderowac nie powinien juz robic antyaliasu na krawedziach gdzie bedzie widac tlo

a tak swoja droga, skoro skladasz to w AE, to dlaczego nie uzyjesz

MatteChocker - usunie ci te obwodke

jeszcze inny pomysl to opcja w AE -> Premultiplied Alpha przy imporcie :D

moze zapomniales.....

Napisano
  • Autor

Nie moge znaleźc nic takiego w object properties/mental ray/ tylko Generate GI, Recieve GI, popróbuję z tym. W general jest tylko visible to reflection/refraction ale to chyba musi być włączone jesli ma odbijac swiatlo

A matte chocker nigdy nie uzywałem, przeoczyem go po prostu xD

Napisano
  • Autor

Albo jestem slepy, albo nie ma tam nic takiego jak visible to gi ani w zakladce general ani w innych, a to co jest to co bym nie zmieniał - nie działa. może pokażcie zrzut ekranu jesli to nie kłopot...

/zrobilem eksperyment, jedna kopule usunalem, druga obrocilem o 90 stopni, ze tlo polowy obiektu było niczym nieprzesloniete. Antialiasing nadal jest. xDxD Co tu teraz robic ???

Edytowane przez Maksym

Napisano
  • Autor

dzięki, tego renderera póki co nie znam, ale na przyszłośc sie przyda.

Póki co poczekam na wypowiedź kogoś kto siedzi w mental ray :)

Edytowane przez Maksym

Napisano

masz zakladke Mental Ray w Object Properties i tam dokladnie sa przelaczniki:

- generate GI, receive GI

wylaczenie Visible to Camera [] nie powoduje ze obiekt przestaje generowac GI

Napisano
  • Autor

Próbowałem to wyłączać, bez efektu. Co ciekawe, zrobilem eksperyment gdzie kopułę jedną usunąłem, a drugą obróciłem 0 90 stopni tak, że tło za połową obiektu nie było niczym przesłonięte. Tez nic to nie dało - antialiasing tam gdzie nieprzesłonięte też był (???). Może coś we własciwościach samej kamery trzeba zmienić ?

edit/ z tego czego sie doszukałem wynika że nie da się tego w prosty sposób wyłaczyć, trzeba napisac skrypt xD :D (w przedostatnim poście sam kod skrytpu)

http://www.maxforums.org/thread.aspx?tid=563844

Niestety nie działa mi, a skryptu jeszcze nie sie nie uczyłem...

/O LOL działa, nie działało dlatego że zrobilem evaluate tylko dla ostatniej linii a nie dla całego skryptu, ale poruta xDxD

Edytowane przez Maksym

Napisano

leeee no taki efekt to mozesz uzyskac edytujac kanal alpha :D bez skryptow, prosto w AE, podkrecasz kontrast w kanale alpha i po balu

cos ewidentnie jest spitolone z tym antyaliasem, maja jakis blad w kodzie,

widocznie blednie wykrywaja czy widoczne jest same tlo, ten schowany obiekt w tym miesza... a nie powinien

tak na przyszlosc, zobacz ile czasu straciles.... wystarczylo uzyc czegos co juz masz pod reka, MatteChoker jest dobry w wielu wypadkach, prosty w uzyciu i zalatwi ci zle wygenerowane maski

Napisano

ja się do tej pory zastanawiam po co renderowałeś te dwie półkule? wystarczyło w Object Properties kul odznaczyć opcję Visible to camera. GI dalej by działało a miałbyś alphę od razy w tga zapisaną. Bez problemu i zbędnego kombinowania z maską.

A do tego nie musisz świecić kulami tej sceny. Wejdź pod 8 (Envirnoment) i wrzuć tam mapkę sky. Przy włączonym Final Gatheringu zadziała efekt białego jednolicie świecącego tła.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor
  tjviking napisał:
leeee no taki efekt to mozesz uzyskac edytujac kanal alpha :D bez skryptow, prosto w AE, podkrecasz kontrast w kanale alpha i po balu

tak na przyszlosc, zobacz ile czasu straciles.... wystarczylo uzyc czegos co juz masz pod reka, MatteChoker jest dobry w wielu wypadkach, prosty w uzyciu i zalatwi ci zle wygenerowane maski

Nie jest to takie proste wbrew pozorom w AE. Jak podkręcam kanał alfa to przecież wciąż mi zostają białe piksele na krawędziach jak na tym kanale wyswietle obraz kwiatu. To nic nie zmienia. Zaś matte chocker i owszem wytnie to, ale zawsze razem z częścią samego kwiatu, albo zrobi szarą obwódke wokół. No i poza tym projekt robi sie od razu bardziej skomplikowany. Chyba że masz na mysli kanal alfa tez wyrenderować z AA i potem podkrecic kontrast - czegoś takiego nie robiłem. Ale tu mam idealnie czysty render sekwencji w png, wrzucam do AE i od razu mam elegancko przeźroczyste tam gdzie trzeba bez zadnych syfów. Nie martwie sie o nic, a projekt prościutki. Zawsze jeśli tylko mogę dążę do jak najlepszego pliku wyjściowego

tweety:

Visible to camera - po prostu nie wiedziałem ze jest coś takiego, tyle. W maxie siedze od paru miesięcy i renderingu sie nie uczyłem do tej pory, a jedynie modelowania i nie ruszałem tych opcji. To mój pierwszy render. Z mapą environment też się nie zetknąłęm (w tych materiałach dydaktycznych z których korzystałem), zapamiętam na przyszłość. Pozdrawiam

Edytowane przez Maksym

Napisano

Maksym: jasne, tylko mówię jak można to zrobić najprościej bez zbędnego kombinowania :)