Napisano 2 Sierpień 200717 l Wywitam. zaczolem robic pokoj... udalo mi sie zakonczyc modelowanie... jestem na etapie robienia tekstur.. rendery pomieszczenia maja byc 4... ja narazie wrzucam dwa.. uzywam 3ds max'a 9 i vraya 1.5 . oczywiscie przy tworzeniu w maxie nie moze obejsc sie bez problemow ktore i w moim przypadku wystapily. mianowicie: 1. za oknem jest ciemno... dalem niebo jako mape w einvormencie ( tak sie chyba pisze, to jest to pod klawiszem 8 ) . bawilem sie kamera troche i dalej jest tam ciemno... to jest background w viewporcie wiec powinno byc chyba jasno. licze na pomoc z tym problemem 2. probowalem zrobic wlasna szybe ale niestety przez moja szybe nie udalo uzyskac sie przepalen na podlodze... uzylem szyby z architectural choc chcialem stworzyc swoja... moja przygoda z maxem dopiero sie zaczyna wiec modele nie beda jakies profesionalne choc staram sie robic coraz lepsze... wiele osob jest tutaj juz pro wiec pewnie zmieszacie mnie z blotem :P w kazdym badz razie prosze o komentowanie i napisanie co jest nie tak... co mozna zmienic, jak oswietlic czy cos....
Napisano 2 Sierpień 200717 l jeżeli chcesz dobzre za oknem zrobic top radze dać tam plane z nałożona texturą v raylight material i w difusse dajesz jakieś otoczenie(lub niebo).Co do szyby do wejc na http://www.vray-materials.de/ i ściagnij jakieś szkło i testuj.Co do całości to bardzo fajnie wychodzi.
Napisano 2 Sierpień 200717 l Jakieś dziwne cienie są na żółtym kloszu, (jesli jest to klosz) na wiszącej lampie i chyba mi się zdaje, że dałeś do środka Omni, stąd ten cień albo inną lampę. Wyrzuć ją. I jeszcze moim zdaniem firana jest przepalona. A teraz plusy. Podoba mi się materiał pościeli okrywający łóżku, no i podoba mi sięteż tapeta Pozdrwiam i życzę powodzenia w dalszej pracy. ;P
Napisano 3 Sierpień 200717 l Autor zrobilem kolejny render.. poprawilem material firanki i sama firanke troche ale za duze przeswietlenie jest na niej i bede sie musial pobawic przy niej chwile... po prawo nad lozkiem udalo mi sie znalesc jakis obraz to go wstawilem.. a dokladniej to jest jakis plakat. wsadzilem go za szklana rama... jutro zaczne robic tekstury do kolejnej czesci pokoju :) co do cienia o ktory sie pytal P3ter to juz sie go pozbylem.. za kamera byl omni wsadzony, ale juz go niema. w szafeczce kolo lozka jest biala metalowa raczka.. moze nie widac ja przez to swiatlo, a raczej widac ja tylko ze slabo. cieni na lampie tez sie pozbylem. komentowac ! :)
Napisano 3 Sierpień 200717 l Autor dobra ... w akcie desperacji walnalem kolejny render... udalo mi sie poprawic przepalenie na firankach... oczy mi juz odpadaja ale render gotowy :) jak sie obudze to biore sie z te ksiazki albo za dalsza czesc projektu.. co do poprzedniego rendera to sama mi sie rozdzielczosc podniosla do 800x600 :/ mozecie zmieszac mnie z blotem :P
Napisano 3 Sierpień 200717 l Autor w tej szafce obok lozka sa dwie szuflady... macie jakies dziwne monitory skoro niewidzicie jadnej raczki.. i przez tego fotosika, krawedzie duzej szuflady mi 'faluje' . za oknem jest neibo ale ciemno mi troche wyszlo.. firanke poprawie....
Napisano 4 Sierpień 200717 l Autor poprawilem niebo.... czekam na dalsze propozycje poprawy rendera.. robie pozniej jeszcze jeden render a teraz czekam na komentarze i propozycje.
Napisano 4 Sierpień 200717 l Witam sam jestem jeszcze początkującym ale fajnie by to mogło wyglądać jakbyś dał za oknem zdjęcia jedynie z koronami drzew i dalej jakieś budynki - powinno to wyglądać ciekawie, jeśli wiesz o co mi chodzi, bo mój tok myślenia jest zawiły :P Ps. Jeszcze nie znam się na materiałach tym bardziej fałrejowskich ale ta pościel wygląd jakby łóżko zostało okryte takim dużym zaciemnionym workiem foliowym ( widziałem kiedyś na wsi ;]) I jeśli mnie wzrok/monitor nie myli do rama okna rzuca taki sam cień jak firanki - cień za firankami powinien być jaśniejszy, hm tak sądzę. I tak patrze u siebie na żaluzje to chyba lepiej by było gdybyś (jeżeli się jakoś dziwnie nie przepaliły, a tylko są inaczej ustawione) gdybyś je ustawił tak aby lekko blokowały światło wtedy jasne będą za zewnątrz pokoju a z wewnątrz będzie je fajnie widać bo się nie będą tak świecić. Pozdrawiam i renderuj dalej ;]
Napisano 4 Sierpień 200717 l Autor no wiec zrobilem kojeny render... zmienilem kadr za oknem... co do tych zaluzji to nie wiem czy sie bede bawil... moze cos sproboje poradzic :)
Napisano 4 Sierpień 200717 l coraz fajniej to wyglada, popraw widok za oknem, bo przy takim kadrze widzialbys tylko trawnik odbicia okna w panelach tez powinno byc duzo mocniejsze
Napisano 4 Sierpień 200717 l Dobrze tło dobrałeś - fajnie się komponuje :) co do pracy też mi się podoba... pozdrawiam ! ps. zjedź z kamerką troszkę w dół..
Napisano 4 Sierpień 200717 l Autor zrobilem kolejny render... obnizylem kamere. i troszke pozycje tla zmienilem.. ja, kompik i 3ds max razem spedzimy noc wiec moze znajde czas na zrobienie czegos z zaluzjami :P tymczasem render: czekam na komentarze i propozycje zmiany / poprawy.
Napisano 5 Sierpień 200717 l Autor wiem ze cos nie tak z tymi firankami.. pewnie jak wstane to zrobie nowe bo z tych jakos nie moge juz nic zrobic.. ciagle sie wyginaja dziwnie.. tutaj render swiatlaz okna.. podnioslem trawnik z domkami wiec powinno lepiej wygladac :) komentowac :)
Napisano 5 Sierpień 200717 l spoko moze byc jak jeszcze pare rzeczu poprawisz-mnie tez zaslony mecza najbardziej-taka rade nie wyginaj ich w pionie na dlugosci-grawitacje sprawia ze naturalnie takie zagiecia sie nie robia(chyba ze material jakis strasznie zmeczony albo zapiete zle).Sprobuj po prostu zrobic splinem ladnego wezyka-takie fale(byle delikatne i z wyczuciem) wyekstruduj i tyle pozdr mozesz jeszcze na to FDD 4x4x4 dac
Napisano 5 Sierpień 200717 l nie podoba mi sie podłoga(daj jakiegoś bumpa albo/i displace i wydaje mi sie że jest źle zmapowana) co do firanek to zrób jak ci radzi lukasz3d cała reszta ładnie ci wyszła ;]
Napisano 5 Sierpień 200717 l Nerwer: to mogą być panele, wtedy żaden bump nie jest potrzebny (zresztą nawet jak parkiet to teksturą wystarczy), a displace na podłogę to tylko masakrowanie procesora i ramu. heaven: O to mi chodziło :). Tera jest ładnie.
Napisano 5 Sierpień 200717 l Autor zamieszczam juz chyba ostatni render. chyba ze macie jakies propozycje poprawy czegos... zostanie mi teraz wyrenderowanie w wiekszych ustawieniach rendera... tymczasem render z poprawionymi firankami.
Napisano 5 Sierpień 200717 l Autor 1. dobra... cos sproboje wymodzic z tym nakryciem. 2. no przydalo by sie cos tam wsadzic. 3. to jest krzeslo :P mial byc jeszcze jeden render pokoju, bo jest jego druga czesc ale bez tekstur narazie... postanowilem nie robic tej drugiej czesci bo stanowczo za dlugo sie bawie tym pokojem i chcialbym go skonczyc i wziasc sie za cos innego, bo mam kilka rzeczy w planach... pozniej zamieszcze render juz po ostatnich poprawkach...