omle Napisano 10 Maj 2018 Napisano 10 Maj 2018 (edytowane) Hej! Pracuje w 3ds Max Design 2015 i V Ray 3.6. Sprzęt: 2x Xeon E5 2696 v4 @2,2 Ghz, 128 GB RAM. Od pewnego czasu próbuje znaleść optymalne ustawienia V-Raya do obliczenia animacji osiedla nad którym pracuje. Porusza się tylko kamera. W scenie jest wiele zieleni, oświetlam ją Vray Dome-m z HDRI. Materiały mają zoptymalizowane subdiv-y do 8. Moje główne dwa problemy to: - szum powstający na klatkach - delikatny flickering - długi czas obliczeń klatek ~10 min Fragment animacji można zobaczyć pod linkiem: https://www.dropbox.com/s/lmtlgyhewik0aqf/Test.mov?dl=0 Jeśli chodzi o obliczenia to używam metody opisanej na forum chaosgroup: Brute Force + Light Cache bez prekalkulacji. Czy jesteście w stanie podpowiedzieć jak podkręcić jakość (mniej szumu) przy rozsądnych czasach dla jednej klatki? Początkowo celowałem w ~5 min na klatkę ale nie wiem czy to realne. Próbowałem prekalkulować IR ale pokazywał się dosyć duży flickering np. na drzewach dlatego zrezygnowałem z tej metody. Poniżej wklejam sety. Edytowane 10 Maj 2018 przez omle
PixelDomain Napisano 18 Maj 2018 Napisano 18 Maj 2018 A po co liczysz bruteforcem jesli rusza się tylko kamera? Splotchuje Ci scena i nie możesz z tym poradzić? Brute ma to do siebie, że lubi szumieć i to grubo na nieodpowiednich setach. Może spróbuj IRR map + LC? Będzie Ci szumieć, bo za szum w tym przypadku odpowiada max subdivs w zakładce Bucket Image Sampler. Jak dasz 24 lub 32, to powinno być dobrze, ale czas renderingu Ci się wydłuży okrutnie.
Rekomendowane odpowiedzi