Napisano 29 Maj 20186 l Cześć, dostałem do przerobienia animowany model Transformera - plik natywny z 3ds maxa. Niestety kiedy eksportuję go do fbx, niektóre elementy są poobracane. Same kości zachowują się raczej w porządku, wydaje mi się że problemy są gdzieś po drodze w hierarchiach. Miałem przez krótką chwilę ochotę na rozłączenie obiektów, zastosowanie XForm i ponowny parenting, ale to jest transformer... Mam przeszło 600 obiektów. Dodam że docelowo obiekt chcę wyeksportować do Unity, ale już nawet przy eksporcie FBX z powrotem do 3ds maxa mam ten sam problem. Znajdzie się ktoś chętny aby zarzucić jakimś ciekawym pomysłem? :) EDIT: Wymyśliłem sobie, że zresetuję skalę na uszkodzonej hierarchii, obiekt po obiekcie. Przypisuję dzieci resetowanego obiektu do tymczasowego boxa, odpinam obiekt od rodzica, używam XForma, i przywracam hierarchię. po eksporcie widzę, że pierwsza klatka wygląda już dobrze, ale za to następne to jakiś armageddon. Co mogłem przeoczyć? Edytowane 29 Maj 20186 l przez ozogonkiem
Napisano 29 Maj 20186 l Czasem pomaga zamknięcie wszystkiego przed eksportem w jednej grupie, która staje się niezależnym od transformacji parentem dla pozostałych obiektów.