Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wizka skadrowana całkiem ok. Ale leży cała paleta barw tu użyta. Chodzi o direct light czyli słońce które uderza w ściany pomarańczową falą fotonów, a między niebem w którym nie ma żadnego z odcieni które reprezentuje całe oświetlenie na wizce. Nie wiem jaką techniką to montowałeś ale to niebo i światło które z niego powinno oświetlać scenę nie gra z tym ciepłym światłem słońca. Żeby dokładnie było wiadomo, piszę jeszcze raz:

Światło słoneczne jest tu ciepłe, praktycznie środek zachodu słońca i to widać na ścianach, trawie, elewacji całej, drzewach...wszędzie.

Niebo ma barwy z zakresu róż-fiolet, i nie ma to odzwierciedlenia w cieniach całej sceny, nie pasuje tu :(

Albo połączyłeś w czasie renderowania samo słońce (świecenie nieba wyłączone) plus do tego mapa HDR (która też nie dała światła), albo dałeś ładnie tak jak trzeba i słońce i mapę HDR która też świeci, tylko że później niebo w Photoshopie podmieniłeś...

Żeby docenić resztę pracy którą włożyłeś w ten całkiem fajny obrazek powinieneś dać tu 2 razy większą rozdzielczość obrazka plus mniejsza kompresja obrazka. Wtedy ładnie by wyszły rośliny, jak sobie poradziłeś z ich rozsadzeniem i różnicowaniem, czy wchodzą w betonowy murek czy nie, jak zapanowałeś nad betonami na posadzkach (maporwanie), jak zrobiłeś tynk i obróbkę blacharską, co też tam się dzieje z tymi kamieniami rozsypanymi (czy to tekstura, displacement czy modele rozrzucone ForestPackiem) itd, etc...

Mi nieco nie pasują te trawy w tle po prawej stronie bo się kładą na lewą stronę jakby była wichura:(

Psuje też ogólny odbiór ta trawa na samym froncie - za dużo tych wysokich trawek które tworzą wrażenie pseudo- łąki. Może te wyższe trawki powinny być tylko gdzieś w okolicach murka, tam gdzie kosiarka nie tnie dokładnie, a reszt trawy równiejsze? Ale to tylko sugestia.

Napisano

scena ciekawa. Złamałbym tą wszechobecną horyzontalność. Zaczynając od chmur ułożonych w linii, przez linię drzew, na budynku i terenie kończąc masz same linie poziome. Mogę się mylić ale nie wykluczone, że oko chętnie zobaczyłoby złamanie tego kanonu.