Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej wszystkim!

Bardzo cenie i biernie sledze forum Maxa od bardzo dawna. Postanowilam  zalozyc wlasna teczke liczac przy okazji na garsc porad. 

Rysuje z mniejszymi badz wiekszymi przerwami odkad siegam pamiecia, w zasadzie jestem samoukiem. 

W dalszm ciagu kuleja fundamentalne sprawy, do tej pory mam ogromny problem z perspektywa, elipsami, kompozycja. W ostatnim roku przylozylam sie do pracy i systematycznie staram sie rozwijac umiejetnosci.

Wybaczcie brak polskich znaczkow, nie mam w tej chwili polskej klawiatury.

Kilka moich prac:

406222102_Artboard1.thumb.jpg.b20ca900fd146a6ef3b186b6de57f3cf.jpg

gazelle.thumb.jpg.506cd2aae7522b45751561c0f539ba0b.jpg

body_study.thumb.jpg.25adf0ad53191b11786125ff3c02ff72.jpg

beach2.jpg.04fde878add173e3f19f2cbb82e9e7ee.jpg

anderszorn_copy2.thumb.jpg.958e194e4d9797ce998b85dc058e3387.jpg

antilopes.thumb.png.56f539beb88ef4e3d17d4c8c72d6b829.png

Edytowane przez Liv2012
  • Like 4
Napisano (edytowane)

Nastepna porcja prac wykonanych w ostatnim czasie:

hare_dog_study.thumb.jpg.871d506157814ff03384ee2b3a850dd2.jpg

horseskull2.jpg.f4b8c48820d86b74a34945592fc67a63.jpg

humanbodystudies2.thumb.png.ac098e4a17c6bde857c0952512752bd0.png

puffins.jpg.62e3adfcf7fcc4aa15af7dd03cb4e768.jpg

rdr.png.8fc936b4ef3aa40b0c7daf10033e6aed.png

sansa.jpg.8b95013d98b4fc494be7ddd893d49952.jpg

valuestudy.thumb.jpg.1fc677daccc5ecec6ecfc9b8af3a0b9f.jpg

Edytowane przez Liv2012
  • Like 5
Napisano

Szczerze mówiąc to ja zwyczajnie czekam na więcej 😄 Więcej większych i bardziej dokończonych prac, bo najlepsze są te szkicowe a czepiłbym się jedynie  Sansy i obrazu z koniami. Rozumiesz dosyc podstawy, nie masz też wiekszych problemow ze szkicowaniem, pozostaje czekać na rozwój 🙂

• Like 1
Napisano

🙂
Dzieki Revrite za komentarz!

Sansa to wybitnie odtworcze, przerysowane ze zdjecia malowidlo. Z czystej ciekawosci  poprosze Cie o rozwiniecie tego co Ci sie konkretnie nie podoba? Dosyc nowa to praca, przyda mi sie swieze, obiektywne spojrzenie.

Jak nie mam wiekszych problemow z rysowaniem z natury czy referencji, tak prace z wyobrazni sa juz niestety sporym wyzwaniem. Widac to na pracy z konmi, dosc czesto jeszcze zdarza mi sie problem, gdzie cos 'nie siedzi' tak jak powinno i zupelnie nie wiem jak to rozgryzc. 

Napisano

Co do sansy:
wiadomo, refka jest wazna wiec pewnie wiele rzeczy jakie wymienie moze byc wpisane juz w refke, jezeli tak to nie bierz ich do siebie.

1. waski zakres walorow, w sensie najjasniejsze miejsca nie sa do konca jasne

2.wlosy sa rysowane zbyt pojedynczo i nie maja masy, lepiej zaczynac od wiekszych pasm, pociagniec a detal dodawac tam gdzie pada światło

3.jest niekonsekwentny detal tzn policzki sa wypracowane, nos tez, zaś broda jakby od niechcenia.

4 jej futro zlewa sie mega z tlem i nie ma praktycznie wlasnego koloru i nie do konca czuc tez fakture, przez co glowa wyglada troche jakby byla lewitująca.

Co do kowbojow:

1. kwiatki z przodu sa na tyle puszczone i uproszczone w kwadraty, ze w miare wypracowane gory dają dysonans.

2. wg mnie zle rozdysponowales detal, czyt. za malo na jeźdźcach a za duzo wszedzie indziej

3. czernie na koniach za mocne

4.faktura brusha na górach (ala olejny) zbyt rzuca się w oczy

5. generalnie byc moze jakbys po prostu posiedzial nad tym wiecej to wiekszosc z tego samo by się zaleczyło

Generalnie mam wrażenie, że spora czesc z tego to kwestia doboru refek jak mowilem, no ale jakby mial wlasnie wymieniac cos co najgorzej idzie no to całe prace a nie szkice, aczkolwiek to tez najtrudniejsza rzecz więc nic dziwnego. Czekam na więcej x)

• Like 1
Napisano

Dzieki Revrite za tak obszerna odpowiedz!

Sansa to swieza praca, jeszcze sie nie 'odstala' na tyle dlugo abym zdazyla wylapac wszystkie wymienione  bledy, dzieki! 🙂  Waski zakres walorow mozna chyba zrzucic na kiepskiej jakosci refke. Co do pozostalych punktow  to zgadzam sie z Toba calkowicie, futro czy brode mozna byloby narysowac duzo lepiej, wygralo niestety moje lenistwo. Podobnie z wlosami,  sprobuje w wolnej chwili troche to poprawic.
Wklejam refke Sansy dla porownania.

Co do kowbojow, to szkoda pisac, sa po prostu kiepscy. Nie bede juz tego meczyc, sprobuje zabrac sie za cos nowego.

sansa.jpg

• Like 2