Napisano 12 Listopad 200420 l Witam Mam problem bo szkło w rzeczywistości nie zostawia szarego cienia tylko wiązke światła... Jak to ustawić w Final Render ?? z góry dzieki za pomoc.
Napisano 12 Listopad 200420 l to co nazwales wiazka swiatla to nazywa sie caustyka zobacz do helpa FRa jest tam tutorial na ten temat jak dobrze pamietam z czajnikiem :D
Napisano 12 Listopad 200420 l Autor no no wlasnie - Caustics - tylko ze ja nie mam helpa do FRa :/ co teraz :( ??
Napisano 12 Listopad 200420 l Jak masz jakiegos ftp'a albo cos to moge wrzucic bo poczta nie przejdzie gdyz zajmuje 15MB
Napisano 16 Listopad 200420 l A jak nadal tego nie masz to leci tak ! Ustaw material czegos co ma byc szklem na fr advence nastepnie kliknij na obiekcie prawym przyciskiem myszy i wejdz w fr propertis i tam wlacz generate caustic nastepnie w materiale co przed chwila utwozyles kolor difuse ustaw na jaki chesz i kolor refract ktury jest teraz czarny ustaw na jasniejszy odcien koloru ktury ustawiles w diffuse zmien specular lewel na 95 a glosines na 45 nastepnie nadaj jakies swiatlo w ktorym ustaw caustyka na on (zakladka photons czy jakos tam sie zwie napewno znajdziesz ) nastepnie wcisnij render i w nim w zakladce photons wlacz on w photon generation capabilities , mozesz jeszcze ustawic Accuracy na 85 i Radius na 10 no i wszystko powinno ladnie dzialac !!