Napisano 3 Listopad 20195 l Witam! Chciałbym zmodernizować karte graficzna w swojej stacji roboczej. Mam legalne 3ds max 2011 i Autocad 2011 na Windows 7 x64 które dobrze działają od lat na 9800Gt ze sterownikiem zalecanym przez Autodesk 197.45 (pamiętam że robiłem downgrade sterownika bo mi sporadycznie zamykał program, a na tym działa stabilnie) poniżej zestawienie kart i sterowników dla Maxa 2011Graphics Hardware Certification zacząłem używać Fusion 360 i Cura 4.3 na potrzeby druku 3d i m.in Cura potrzebuje OpenGL 4.2 lub wyżej a Fusion 360 co prawda nie określa minimalnych wymagań ale na tej karcie nie działa dobrze viewport. patrzyłem na Quadro 4000, bo ma 2GB i obsługuje OpenGL 4.2 choć autodesk za czasów sterownika 258.96 zgłaszał problemy (proponowali wyłączania HT w biosie ...hahaha ) ale obecnie na stronie nvidia jest sterownik 377.83, może już jest lepiej ...? macie jakieś doświadczenia z takim leciwym sprzętem ? z góry dziękuję za pomoc! edit: są jeszcze FIREPRO V5900 i tu wszystko zdaje się grać; są przetestowane sterowniki do Cada i Maxa i OpenGL 4.4 ale specyfikacje są chyba gorsze od tego mojego 9800GT ... najchętniej wrzuciłbym coś współczesnego ... Edytowane 3 Listopad 20195 l przez Plastikowy
Napisano 4 Listopad 20195 l Autor a co tam wziąłem FIREPRO V5900 na testy zobaczymy... Edytowane 4 Listopad 20195 l przez Plastikowy
Napisano 5 Listopad 20195 l Autor Dostałem kartę , wrzuciłem do kompa i lipa ... zawiesza system przy starcie, działa w safe mode co prawda. Odinstalowywałem różnymi programami stare sterowniki i nic... Karta uwalona czy źle się dogaduje z serwerową płytą z dwom xeonami ? Do drugiego kompa się nie zmieści bo za długa. Sporo takich przypadków w necie ale praktycznie żadnych rozwiązań. Kojarzycie o co chodzi ?
Napisano 6 Listopad 20195 l a dlaczego chcesz używać takich starych gratów i w sumie tak starego softu?
Napisano 6 Listopad 20195 l Autor Wydałem na soft sporo kasy i do dnia dzisiejszego mi wystarcza, więc nie planuję zmian w tym temacie. Zdaje się, że mam diagnozę problemu - płyta serwerowa nie może podać za dużego prądu a karta nie ma dodatkowego zasilania. Muszę rozejrzeć się za czymś innym.