Napisano 4 Kwiecień 20205 l Witam. Mam problem z połączeniem dwócch krawędzi za pomocą funkcji Bridge. pokaże na prostym przykładzie w załączniku. Wchodziłem w Object Properties zaznaczałem Backface Cull, ale to niestety nie pomaga.
Napisano 4 Kwiecień 20205 l Max nie pozwala na non-manifold geometry, nie zbridźujesz takich edgy. I dobrze zresztą...
Napisano 5 Kwiecień 20205 l Autor Ja akurat podałem przykład powyżej, ale konkretnie mój problem wystąpił podczas próby odtworzenia tego co widziałem w jednym z filmików na YT https://youtu.be/jpz8kZcZZ4I?t=448, od momentu 7:28 jest tam pokazane jak ktoś łączy właśnie takie krawędzie. Niestety próbowałem odtworzyć to w u siebie, ale to nie działa po wciśnięciu Bridge nic się nie dzieje. Edytowane 5 Kwiecień 20205 l przez marines.1
Napisano 5 Kwiecień 20205 l Autor Próbowałem, ale niestety nie pomaga. W zalaczniku plik ze scena. Dach2.max Edytowane 5 Kwiecień 20205 l przez marines.1
Napisano 5 Kwiecień 20205 l Autor Ale spód nie powinien być zbridżowany, powinno być tak jak na filmiku tylko ta jedna sciana, a spód jest dodawany dopiero później. Edytowane 5 Kwiecień 20205 l przez marines.1
Napisano 5 Kwiecień 20205 l 8 minut temu, marines.1 napisał: Ale spód nie powinien być zbridżowany, powinno być tak jak na filmiku tylko ta jedna sciana, a spód jest dodawany dopiero później. a co to za roznica? mozesz usunac spod po bridgu, kaman
Napisano 5 Kwiecień 20205 l Autor Dzięki 😛 To co u mnie jest cos z maxem ? Sprobuje wrzucic filmik na YT i dam zaraz linka jak to u mnie wyglada.
Napisano 5 Kwiecień 20205 l zaznaczasz krawedzie po obu stronach naraz, skąd program ma wiedzieć co z czym chcesz zbridźować? NIe wie czy do środka czy na zewnątrz i nie robi nic. Albo całe zbridźuj i skasuj spód, jak Klicek napisał. Albo po jednej stronie a potem po drugiej. Musisz sam kombinować, rozwiązywanie problemów to podstawa tej pracy;)
Napisano 5 Kwiecień 20205 l Autor Druga strona wogole nie ma być zbridżowana. Ja robię tak jak opisujecie. Tak to wygląda u mnie: Bridge
Napisano 5 Kwiecień 20205 l masz tam dodatkowe vertexy bardzo blisko siebie...nie zaznaczasz równej ilosci edgy po obu stronach. Dwukrotne kliknięcie w edge pokaze ci ze masz problem niepotrzebnymi vertexami.
Napisano 5 Kwiecień 20205 l Autor Wydaje mi się, że zaznaczam równą ilość edgy po obu stronach. Edytowane 5 Kwiecień 20205 l przez marines.1
Napisano 5 Kwiecień 20205 l wydaje ci się...masz niezaznaczone krótkie edge przy ngonach. Szukasz problemów na siłe. Zbridźuj po koleji, po dwa edge jak inaczej nie potrafisz... Edytowane 5 Kwiecień 20205 l przez Arturborubar
Napisano 5 Kwiecień 20205 l Autor Mieliście racje, nie zaznaczone wszystko , dopiero jak zrobiłem bardzo duże zbliżenie to znalazłem to co pominąłęm. A jest jakis sposób, żeby nie pomijać takich mało widocznych edgy , żeby na przyszłośc takich błędów nie popełniać? Wielkie dzięki za pomoc.
Napisano 5 Kwiecień 20205 l kliknij 2 razy szybko w edga, wybierze ci pełny edge loop, zatrzyma się na ngonie, będziesz widział że coś jest nie ok.