Napisano 24 Lipiec 20204 l Cześć, obecnie w ramach wakacji postanowiłem poszerzyć swoje kompetencje o naukę wizualizacji korytarzy drogowych (jestem studentem Budownictwa) i jako że mam dostęp do Autodesk 3dsMax postanowiłem się w nim nieco "pobawić". Zamodelowałem korytarz w programie Civil (2018) i wrzuciłem go do 3dsMaxa (2018). Jednak tutaj natrafiłem na 2 problemy. Po pierwsze korytarz (a więc droga+pobocze+rowy) jest jako jedna powierzchnia. I tutaj od razu pytanie: czy jest możliwość w 3dsMaxie rozbicia powierzchni tak, aby otrzymać osobno: jezdnie, rowy i pobocze? A drugi problem jest taki, że widoczne są nieciągłości powierzchni korytarza. Czy można więc w jakiś sposób połączyć ze sobą sąsiadujące punkty/krawędzie tak aby były scalone i tworzyły 1 powierzchnie? Z góry dzięki za poświęcony czas i pomoc. Pozdrawiam Łukasz
Napisano 24 Lipiec 20204 l Co do rozdzielenia to możesz użyć edit poly tak jak na filmiku poniżej: z tego co widzę te elementy to są osobne loopy więc możesz zaznaczyć 1 face potem shift + lmb i kolejny obok tak żeby ci zaznaczyło całą ścieżkę i wtedy detach jak na filmiku. Jeśli chodzi o łączenie to bardzo prosto, wybierasz sobie edycje krawędzi zamiast ścianek, wybierasz 2 krawędzie i bridge, jak poniżej:https://www.youtube.com/watch?v=_17KTq1i7GU
Napisano 24 Lipiec 20204 l Autor Super, działa! A Masz może jakąś sprawdzoną stronę/kanał gdzie są tłumaczone podstawowe (na początek) narzędzia w 3dsMaxie, tak aby można było w nim zacząć się posługiwać w miarę sprawnie? Pozdrawiam Łukasz Edytowane 24 Lipiec 20204 l przez luki174
Napisano 24 Lipiec 20204 l Ogólnie wszystkie filmy od Arrimus3D na yt, niżej masz jego playlistę z filmami od podstaw do bardziej zaawansowanych operacji:https://www.youtube.com/watch?v=ESkQ9e1-lI4&list=PLxt9ZAGPLIpeB8TcHrpzxvEI4Ve3SfZBC
Napisano 24 Lipiec 20204 l Autor Dziękuję bardzo za link. Jeśli mogę, to zadam Ci jeszcze jedno pytanie. Mianowicie co jeśli np. mam nałożone 2 powierzchnie: korytarz oraz teren (na dole) i te powierzchnie na siebie nachodzą? Czy jest opcja "różnicy" tych 2 powierzchni, aby od terenu odjęty został korytarz i tym samym nie w drodze nie było siatki(jej elementów) w drodze? Próbowałem to zrobić przy pomocy opcji "polygon" jednak usuwany jest wówczas cały element siatki i powstaje "czarna dziura":
Napisano 24 Lipiec 20204 l Można się bawić operacjami typu bool ale ja bym Ci radził po prostu zaznaczyć ten vertex/punkt co wystaje przez drogę i w tym wypadku go przesunąć w lewo tak żeby go nie było widać i tak w każdej sytuacji.
Napisano 24 Lipiec 20204 l Autor W sumie nieco zdeformuje się powierzchnia, ale myślę, że opcja jak najbardziej dobra 😄 Dzięki po raz 3. Teraz tak sobie pomyślałem, że w sumie z Civila mogę eksportować linie (krawędzie jezdni, terenu itd.) i w sumie nie wiem czy by szybciej wówczas nie poszło (jeśli jest możliwość tworzenia powierzchni między liniami) stworzenie modelu korytarza w 3dsie, co o tym sądzisz? Jest taka opcja?
Napisano 24 Lipiec 20204 l Można, wtedy trzeba lewą i prawą krawędź attachować i użyć funkcji cross section i modyfikatora surface.
Napisano 26 Lipiec 20204 l Autor Dzięki jeszcze raz za pomoc - te wcześniejszą i zarazem ostatnią podpowiedź. Na prano spróbuję również z tymi liniami coś wykombinować. Pozdrawiam Łukasz