Jump to content

Zmiana prędkości pojazdów

luki174

Recommended Posts

Cześć,

przy modelowaniu korytarza drogowego napotkałem problem. Mam jezdnię 2+1. Na pasie "dodatkowym" (wewnętrznym) ustaliłem w 3dsMaxie prędkość 90 [km/h], a na pasie zewnętrznym 70 [km/h]:

image.png.e833e6bac827cdf0a4bf8c85515d6e93.png

I teraz pojawia się problem, gdy samochody z wyższą prędkością znajdą się na pasie z niższą prędkością, gdyż w pewnym momencie "przejeżdżają" przez wolniejsze samochody:

image.png.2eb2485c9bbc01960a2a88af6456bbd5.png

Jeśli chodzi o to w jaki sposób ustaliłem tory ruchu, to dla pasów zewnętrznych (prostych) są osobne, a dla pasów wewnętrznych (które później schodzą do zewnętrznych) są osobne:

image.png.be14a8a746cdddb4bcc95eb6364252d1.png

Czy jest jakaś opcja/sposób aby móc zmienić prędkość pojazdu, który zjedzie z pasa zjazdowego, tak aby zmniejszyć prędkość z 90 do 70 [km/h]? Próbowałem to zrobić przy użyciu "curve editor" lecz nie mogę dojść do właściwego sposobu wykonania tej operacji przy użyciu tego narzędzia (jeśli wgl jego użycie jest uzasadnione i właściwe).

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Łukasz

• Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

W dniu 26.08.2020 o 15:08, MikeG napisał:

Cześć! niestety nie pomogę, ale jestem bardzo ciekaw przy pomocy jakiego narzędzia przypisujesz auta i ich prędkości do dróg? 

Poprzez przejście w zakładki Civil View -> Civil View -> Object Placement Style Editor.

image.png.65ddbb5118ac546607a17fa9a3f20203.png