Napisano 18 Marzec 20214 l Czołem drogie panie i panowie. Pytania dotyczą warstw animacji w majce.Czy jest możliwość wyłączenia podglądu krzywych z innych warstw, gdy jesteśmy na danej warstwie? Zaznaczam kontrolkę animacji i widzę wszystkie inne krzywe, co bardzo przeszkadza przy wielu warstwach i dużych różnicach w krzywych. Gdy kliknę nazwę warstwy (wybiorę ją znów, chociaż na niej jestem), widać tylko te krzywe, co trzeba, ale po zmianie kontrolki (nadal na tej samej warstwie), znowu widać wszystkie krzywe z wielu warstw, póki znów nie kliknę nazwy aktualnej warstwy. Może jest gdzieś opcja, żeby to wyłączyć? Doszedłem do tego, że przynajmniej nie mogę ich zaznaczać, ale w ogóle przewlekle nie chciałbym ich widzieć, bo źle wpływają na autozoom graph editora i nadal też niechcący można im zaznaczyć tangensy. Druga rzecz - w channel boxie nie widzę zaznaczonych na czerwono kluczy, gdy pracuję na warstwach. Patrzę, że podpina się tam blender krzywych animacji i stąd z pewnością zmiana koloru. Ale czy da się jakoś wyłączyć ten widok, czyli widzieć tylko czerwone klucze aktualnej krzywej, a nie turkusowe oznaczenie, że kanał jest czymś sterowany? Wydaje mi się, że w starszej majce (przesiadłem się z 2016 na 2020), było wszystko jak trzeba. Na obrazku z załącznika narysowałem, o co mi chodzi. Z góry dzięki 😆
Napisano 22 Marzec 20214 l Autor Heh, jednak raz to działa, dwa razy nie. Czasem, gdy jest bardzo dużo krzywych, np. od mimiki, nadal kaszani się to wyświetlanie i widać template z innych warstw. Szczególnie gdy wybieramy kontrolki z jakiegoś rig pickera czy bezpośrednio z shelfa.Machnąłem na szybko skrypt, który naprawia problem. Gdy jest włączony - działa w tle i po każdej zmianie selekcji "klika za nas" nazwę aktualnej warstwy, więc jeszcze raz wybrana, nie pokaże zawartości innych. Uruchomiony jeszcze raz, skrypt wyłącza swoje działanie. Może się komuś przyda: /// Anim Layer Batch Select /// global int $setFocusAtCurrentAnimLayerId; global string $selekcjaZapisana[]; clear $selekcjaZapisana; proc int setFocusAtCurrentAnimLayer() { global string $gSelectedAnimLayers[]; global string $selekcjaZapisana[]; string $ostatniAktualny, $ostatniZapisany; if ( size($gSelectedAnimLayers) ) { $selekcja = `ls -os`; if (size($selekcja)) $ostatniAktualny = $selekcja[size($selekcja)-1]; if (size($selekcjaZapisana)) $ostatniZapisany = $selekcjaZapisana[size($selekcjaZapisana)-1]; if ($ostatniAktualny == $ostatniZapisany) return 0; $selekcjaZapisana = $selekcja; for ($myLayer in $gSelectedAnimLayers) animLayerEditorOnSelect $myLayer 1; // print ("Anim layer: "); print $gSelectedAnimLayers; return 0; } } if ($setFocusAtCurrentAnimLayerId) { scriptJob -kill $setFocusAtCurrentAnimLayerId -force; $setFocusAtCurrentAnimLayerId = 0; inViewMessage -smg ("Animation layer: Focus <hl>Off</hl>") -fade -pos topCenter; print ("Animation layer: Focus Off.\n"); } else { $setFocusAtCurrentAnimLayerId = `scriptJob -event "SelectionChanged" setFocusAtCurrentAnimLayer`; inViewMessage -smg ("Animation layer: Focus <hl>On</hl>") -fade -pos topCenter; print ("Animation layer: Focus On.\n"); } /// finito ///