Destroyer Napisano 25 Sierpień 2022 Napisano 25 Sierpień 2022 (edytowane) Hej Może ktoś będzie wiedział albo miał jakiś pomysł bo mi kończą się teorie możliwej przyczyny moich problemów na które mogę mieć wpływ i krew mnie zalewa. Do rzeczy, od jakiegoś czasu mam problemy z after effectsem, ciężko mi powiedzieć od kiedy ale bardzo możliwe, że od czasu zainstalowania win 11 więc to może być główna przyczyna problemu. Gdy używam aftera na monitorze 2 to czasem gdy chcę coś przeciągnąć z pierwszego komputer się przywiesza raz a porządnie albo ze 2-3 razy myszkę się jeszcze ruszy i koniec, najczęściej mogę dać ctrl alt, delte przywołać okno, wybrać task manager i widzę windowsa ale okno kompozycji w afterze jest całe szare i nieaktywne, mogę zapisać pracę i zresetować komputer. Dodatkowo wtedy wyłącza mi się sygnał do drugiego monitora tzn telewizora po hdmi więc to może być tylko i wyłącznie wina tv a nie że karta graficzna już nie wysyła sygnału ale i tak nie mam jak tego sprawdzić. Ekran tv jest nieżywy i wyświetla komunikat że nie ma sygnału i tylko reset komputera poprawia sytuację. Pierwszy raz napotkałem ten problem w AE wersji 2022 przy cięższych projektach z dziesiątkami kompozycji i prekompozycji więc sądziłem, że to przez nowe multi frame rendering i wróciłem do 2021 i było ok, prawie, bardzo czasem choć rzadko też coś przywiesiło ale jakoś dawało się pracować. Ze dwa dni temu zaktualizowałem serowniki graficzne i ae 2021 już częściej mi wiesza kompa, dzisiaj z 7-8 razy i już mnie krew całkiem zalała i przegięła pałę goryczy. Czasami komp się zawieszał nawet gdy tylko podjechałem na ikonkę na pasku start i chyba przy generowaniu podglądu więc podejrzenie pada na kartę grafiki/ sterowniki. Kolejne podejrzenie na to, że może mam kilak kart i są mieszane tj 3080 na główną i 3x 1070 ale odłączyłem pozostałe i nie pomogło. Kolejny pomysł to może zasilacz nie daje rady ale to nowa EVGA SuperNOVA 1300 G+, 80+ GOLD i chyba po odłączeniu pozostałych kart chyba ma zapas mocy 🙂 najpierw miałem ją podłączoną jednym kablem od zasilacza który się rozgałęzia na 2x 8 piny ale jeśli sam kabel nie dawał rady to spróbowałem podpiąć oddzielnymi kablami i też nie pomogło. Gdy piersza wersja Unreal engien wywalała się z miejsca odkryłem, że to przez afterburnera a dokładnie dodatek Riva statistic co sprawiało, że gpu było jakieś niestabilne ale teraz riva dawno odinstalowana a afterburner nie jest nawet uruchomiony. W internetch były rady, że np chrome używa akceleracji graficznej i może przeszkadzać inym programom które intensywnie używają gpu ale próbowałem nie włączać w ogóel chroma ani nic innego, gły system, wyłączyłem nawet akcelerację w chromie i nic nie pomogło. Ba czasem nawet jak komputer mi się zawiesił to wywalało jakieś błędy sterowników logitecha gHub to zamknąłem nawet te okna i wszystko co się dało a problem pojawiał się nadal. Gdy już myślałem że działa to komputer się zawieszał znowu. Próbowałem różnych kombinacji i eliminacji możliwych przyczyn, np Powertoys widowsowe kiedyś z czymś głupio wchodziło w interakcje już nei pamiętam czy z myszką czy słuchawkami etc ale ludzie mieli z tym problemy w interneteach więc żeby nie kusi losu to też wywaliłem już dawno 🙂 Upewniłem się też, że słuchawki bluetooth nie są podłączone bo np ustawiając dźwięk na słuchawki gry te się wyłączą to playback w after effects przestaje działać ponieważ fuck the logic a kto wie co jeszcze może się psuć ale to też nie pomogło. Mam już leciwie głośniki które lekko budzą gdy są podpięte więc nawet je odłączałem żeby sprawdzić czy to czasem nie one mają jakieś przebicie, sprzężenie czy coś i powodują niestabilność sytemu ale też nie. Już nie jestem pewny ale chyba był moment gdzie odłączyłem absolutnie wszystko co było niepotrzebne, dodatkowe dyski twarde, hub usb, kamerkę, zostawiłem tylko minimum żeby móc używać komputera i też nie pomogło 🙂 Nadal myślę że to sterowniki graficzne i albo sama nvidia albo win 11 i sterowniki bo jak pisałem na początku po aktualizacji kilka dni temu nawet starsza wersja AE zaczęła dużo częściej mi komputer zawieszać. Na domiar złego jak po przywieszeniu odzyskuję jako taką kontrolę nad komputerem to gdy zapisuję pliki AE to ważą tylko kilkaset KB, mają dodatkowe cyferki w nazwie i są skorumpowane i nie da się ich otworzyć 😕 Przeinstalowania systemu na win10 gdzie nie przypominam sobie żebym miał takie problemy nie wchodzi w grę bo to kilka dni pracy których nie mam a dodatkowo jak o tym pomyślę to mam mini wylew 🙂 Ktoś ma jakiś pomysł co można by jeszcze spróbować zrobić żeby można było jakoś znośnie pracować i nie stracić resztek rozumu i włosów na głowie? Edytowane 25 Sierpień 2022 przez Destroyer
Rekomendowane odpowiedzi