michal1 Napisano 6 Październik 2022 Share Napisano 6 Październik 2022 Witam. Mam taki problem, że gdy robie materiał z kanałem alpha w cycles oraz w envee (nawet w nowej scenie) to on jest prawie caly przezroczysty. Niżej przykład tekstury.pinebranch01.bmp Ktoś wie co może być nie tak? Może da się jakoś przywrócić ustawienia fabryczne blendera? Może coś jest źle ustawione tyle, że nie mam pojęcia co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RaVirr Napisano 6 Październik 2022 Share Napisano 6 Październik 2022 8 minut temu, michal1 napisał: Witam. Mam taki problem, że gdy robie materiał z kanałem alpha w cycles oraz w envee (nawet w nowej scenie) to on jest prawie caly przezroczysty. Niżej przykład tekstury.pinebranch01.bmp Ktoś wie co może być nie tak? Może da się jakoś przywrócić ustawienia fabryczne blendera? Może coś jest źle ustawione tyle, że nie mam pojęcia co. poka ustawienie nodów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RaVirr Napisano 6 Październik 2022 Share Napisano 6 Październik 2022 (edytowane) Sprawdziłem u siebie. Żeby akurat ta tekstura zadziałała jak należy to robisz takie ustawienie: Zamiast color rampy możesz dać noda curves i kombinować. Efekt będzie mniej więcej taki: Możesz też zrobić przeróbkę w szopie mniej więcej taką: i dopiąć Color->Alpha Wygląda to tak: Dlaczego tak się dzieje? Bo to nie jest plik png z przezroczystością. Moim zdaniem ten iglak jest po prostu zbyt ciemny- Blender czyta przezroczystość w skali szarości (czarny to całkowita przezroczystość, biały to całkowita nieprzezroczystość, a odcienie szarości to trochę przezroczystości 😉 ) Edytowane 6 Październik 2022 przez RaVirr 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1 Napisano 7 Październik 2022 Autor Share Napisano 7 Październik 2022 Dzięki wielkie potem spróbuje. Może rzeczywiście to wina zbyt ciemnej tekstury. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1 Napisano 7 Październik 2022 Autor Share Napisano 7 Październik 2022 O kurde działa nie wierze. Wielkie dzięki. Pokaże potem efekt gotowego drzewka. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1 Napisano 7 Październik 2022 Autor Share Napisano 7 Październik 2022 (edytowane) Dobra jest drzewko. Robione programem tree[it]. Render w blednerze tylko diffuse bo to do starej gry mafia jest robione. Edytowane 7 Październik 2022 przez michal1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi