Napisano 6 Kwiecień 200321 l Gąsienice??? Mam taki MAŁY problem Czy moglby mi ktos powiedziec jak sie zabrac do gasienicy z czolgu jak to sie robi poprostu nie wiem. Chyba nie trzeba robic jednego segmentu a potem dopasowywac i kopiowac nastepne ? A moze wytloczyc ksztalt z boku a potem pokolei wycianc to wszystko ??? Nie mam pojecia PMOCY !!!!
Napisano 7 Kwiecień 200321 l Chyba najwygodniejszą metoda jest zrobienie właśnie jednego segmentu, a później narysowanie spline\'a i rozmieszczenie tego segmentu na spline\'ie za pomocą takich narzędzi jak \"snapshot\", czy \"spacing tool\".
Napisano 7 Kwiecień 200321 l Mimo dobrych chęci VGTsXVII nie poradził ci zbyt dobże gdyż jak zastosujesz spacing tool to segmenty owszem będą rozmieszczone po linii ale nie będą poobracane i takie tam. Więć stwórz jeden segment i skopiuj go tyle razy aby cała gosięnica miała długość mniej więcej taką jak spline którego ma ona przyjąć kształt. teraz na jeden z segmentów daj modyfikator edit mesh i potem klknij w nim attach i klikaj po kolei wszystkie segmenty aż staną się one jednym obiektem. Teraz na gosienicę daj modyfikator path deform w opcjach modyfikatora klkasz pick path i wskazujesz spline teraz bawisz się chwilę ustawieniami i masz gotową gonsienicę którą można animować parametrem percent pozdrawiam
Napisano 8 Kwiecień 200321 l Hmmm. Jestem dosyć zaskoczony kwestią, że segmenty nie będą się obracać. Tą techniką wykonałem taki wiszący łańcuch w momi ostatnim renderze i ogniwa całkiem ładnie się przekręcały, by być zawsze równolegle ustawione do danej części spline\'a, no ale bardzo żadko tego używam, więc być może pojawiają się z tym problemy - pewności nie mam. :) Z Twoim rozwiązaniem jest trochę więcej roboty, ale po przeczytaniu techniki wydaje mi się ono lepsze i chyba późniejsza animacja takiej gąsienicy jest wygodniejsza. Burza mózgów zawsze przynosi efekty :D:D [Edited on 8-4-2003 by VGTsXVII]