Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

próbowałam zrobić łańcuch rowerowy krzywa+ogniwo (podwójne, czyli najmiejszy powtarzany element) + array+curve ale tą metodą ogniwa są niedopuszczalnie porozciągane

inna metoda to geometry node editor ale ogniwo nie łame się na zgięciu, czyli trzeba zrobić to ogniwo w inny sposób, macie jakieś sposoby na dobrze zrobiony łańcuch rowerowy?

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 113
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Jakoś tak. Możesz ustawić dwa sety, żeby się zazębiało lepiej. Jak ogniwa będą dobrej wielkości (origins w dobrym miejscu) i potweakujesz odległość to siądzie.

• Jeżeli dobrze rozumiem problem, to chyba kwestia origins. Upewnij się, że masz je dobrze ustawione dla każdego ogniwa. I oczywiście "apply all transforms". Ale ze screena nie widzę co tam jest nie tak

Posted Images

Napisano

image.png

Jakoś tak. Możesz ustawić dwa sety, żeby się zazębiało lepiej.

image.png

Jak ogniwa będą dobrej wielkości (origins w dobrym miejscu) i potweakujesz odległość to siądzie.

Edytowane przez kengi
expand

Napisano
  • Autor

dzięki wielkie... zrobiłam weług Twojej instrukcji, niestety nie udało mi się osiągnięcie naprzemiennosci, bo ogniwo węższe i szersze sie nakładają się dalej... masz jakiś pomysł?

łańcuch.png

łańcuch 2.png

Napisano

Jeżeli dobrze rozumiem problem, to chyba kwestia origins. Upewnij się, że masz je dobrze ustawione dla każdego ogniwa. I oczywiście "apply all transforms". Ale ze screena nie widzę co tam jest nie tak za bardzo, wireframe zaburza ogląd.

image.png

chain-01.blend

Dorzucam blend, może będzie łatwiej.

Edytowane przez kengi

Napisano
  • Autor

jest, udało się, zrobiłam jeszcze raz ogniwa i wyszło git, dzięki!