Shahow Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 Problem jest taki. Miałem zamiar zrobić pokoik na bazie mojego i zrobiłem odpowiednie pomiary. W MAXie oczywiście ustawiłem na metry (głebiej nie grzebałem). Jak zrobiłem bryłe pomieszczenia to okazało się, że obiekt jest wydłużony w pionie. Nie wiem co robić!!! Przez to musze na oko wszystko robić. Mam Maxa 7. Z góry dzięki!
Marcin Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 daj screena ... jak to wydłuzony ? moze cos nie tak zrobiles albo na taki wygląda ... ja nawet jak chce boxa postawic juz mam w defaulcie metryke i Grida co 1 m postawionego ... daj screena to zobaczymy
Marcin Y Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 hmm najprościej odpowiednio pomachać hebelkami w parametrach siatki i skoku - prawy przycisk myszy na dowolnym przycisku skoku.
Shahow Napisano 5 Grudzień 2004 Autor Napisano 5 Grudzień 2004 prosze bardzo Dodam, że jak potem modelowałem biurko (tez na rzeczywistych wymiarach) to znowu był rozciągnięty w pionie. A może to poziom jest zwężony? Czy przypadkiem problem nie lezy w units setup --> system unit setup ????
thud Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 nie mam takiego problemu wiec moze pokaze moje ustawienia System Unit Setup dzieje sie tak w kazdym oknie widokowym?
Marcin Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 hmm zaraz zaraz ... albo mam znieksztalcone zwierciadelko w okui albo tu nic nie ma zle :/ co ci tu wydłuzylo ? dla mnie wyglada dobrze ...
Shahow Napisano 5 Grudzień 2004 Autor Napisano 5 Grudzień 2004 hmm, moj pokoj w realu nie jest az tak wydłuzony, wiec nie wiem o co chodzi. Zaczałem robic kolejny pokoj i ten sam problem. Możliwe jest to, że mam wersje 7?
Marcin Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 no ja nie wiem ;) ale tam jest wszystko ok z wymiarami jak i z perspektywą ... jak masz 2 m szerokosci to to troche malo ;) i nic dziwnego ze tak wyglada bo tak jest ;)
MareG Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 Ja proponuję, abyś uruchomił Corela i narysował okrąg - jak wyjdzie coś bardziej przypominającego elipsę to znaczy, że masz źle ustawiony monitor, lub jesteś w rozdzielczości - która nieco "naciąga" piksele w pionie. offtopic -> Marcin czemu zmieniłeś avatarek?! Tamten bardziej pasował do Twojego "zdecydowanego" charakteru (bez urazy) :)
Shahow Napisano 5 Grudzień 2004 Autor Napisano 5 Grudzień 2004 Z monitorem wszystko w porządku tak samo jak z innymi aplikacjami. Problem lezy w samym maxie. Gdybym miał mozliwośc zrobienia foty pokoju to byscie zauwazyli ze rozni sie od tego w maxie. Skoro nikt nic nie wymysli... no bede musiał na oko strzelać :( Ale i tak bardzo dziekuje za pomoc.
Marcin Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 na jakiej rozdzielczosci pracujesz ? masz sowmiarke ? moze to drastyczna metoda lae skuteczna ... zrob boxa w maxie np .. 4x4x4 pozneij zmierz jeden bok sowmiarką i porownaj do innego boku ... Mareg - hehe a co :P 2 kafle za mna to chyba czas ;)
Shahow Napisano 5 Grudzień 2004 Autor Napisano 5 Grudzień 2004 1024x768, niestety ale probowałem grzebac w system unit setup i nic. zrobiem dla sprawdzenia bryłe o wymiarach mojego biurka i za wysoka. Myśle, że bede musiał zrobic reinstalke maxa.
SansSerif Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 jak ustawiles na metry jak na screenie sa inche? moze zmien ustawienia kamery to wszystko bedzie poprawnie :]
Marcin Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 camera correction ... ale nadal nie wieze zeby cos tu bylo zle ... ;)
Shahow Napisano 5 Grudzień 2004 Autor Napisano 5 Grudzień 2004 No nie wiem. Daję sobie z tym spokój. Może to iluzja w rzeczywistości :P ale mam cos złego w maxie.
Drakula Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 Shahow, powiedz na jakiej ulicy mieszkasz, to sobie poogladam budynek w ktorym mieszkasz i powiem Ci jak to to sie odnosi do modelu :P Ja osobiscie w domu mam "kiszke" o wymiarach (szer/wys/dl) 2m/2,5m/4,5m i jest mi w niej bardzo przyjemnie :D
Shahow Napisano 5 Grudzień 2004 Autor Napisano 5 Grudzień 2004 deus :P na tych wymiarach robiłem pokoj w maxie. Sprawdz u siebie jak to jest. Jezeli wyda ci się, że masz tak samo jak ja, to bedę spokojny :P ps. ul. grunwaldzka :D
Darthapul Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 SansSerif moze miec racje. 1 cal to 2,54 cm i tu moze byc problem. Musisz zmienic System unit setup i w preference Maxa. Inaczej bedzei przeklamywal wymiary.
Marcin Napisano 6 Grudzień 2004 Napisano 6 Grudzień 2004 no ale tu nie chodzi ile to ma metrow tylko ze "niby" jest rozciągniete po osi "z" ;] co w przypadku zmiany metryki czy modelowania na calach nie ma wplywu bo i tak 1 cal na osi x jest taki sam jak na osi y i z ;]
Shahow Napisano 6 Grudzień 2004 Autor Napisano 6 Grudzień 2004 Juz nie ma co mowić o tym. Poprostu cos mi nie gra z wymiarami. I nie miałem "inchów". W ogole mozecie zamknąć temat.
SansSerif Napisano 6 Grudzień 2004 Napisano 6 Grudzień 2004 shahow ustaw sobie viewport na user i problem zniknie jesli jest to problem zludzenia optycznego. moze twoj problem polega na tym ze "modelujesz" z boxa ktorego wymiary wynosza 1x1x1m a nastepnie skalujesz go recznie i w dodatku nieproporcjonalnie a max i tak pokazuje ze ten box ma 1x1x1. oba boxy maja 1x1x1 tylko rozowy jest przeskalowany nieproporcjonalnie.
Darthapul Napisano 6 Grudzień 2004 Napisano 6 Grudzień 2004 A jesli ustawisz w jednym miejscu cale a w drugim metry to i tak bedzie kaszana :-)
buczer Napisano 6 Grudzień 2004 Napisano 6 Grudzień 2004 SansSerif moze miec racje. 1 cal to 2,54 cm i tu moze byc problem. Musisz zmienic System unit setup i w preference Maxa. Inaczej bedzei przeklamywal wymiary. z tego jak ja rozumiem matematyke to dla proporcji nie ma zupełnie znaczeniqa czy sa ustawione inch czy metry czy "sznury krakowskie" ;) ps: ooo... sorry. marcin juz o tym pisal.
Darthapul Napisano 6 Grudzień 2004 Napisano 6 Grudzień 2004 Powiedzmy tak: max ci pokazuje box 1x1x3 który ma w rzeczywistości 2,54x2,54x7,62. Mimo wszystko moze to byc dezorientujace. Niby detal ale warto pamietac. A co do metrow "lokalnych": pojdz do papiernika i wez 2 linijki np. po 50 cm róznych producentów... potrafia sie roznic. Niby ten sam metr... moze to kwestia monitora - jeden akceptuje metry polskie, drugi angielskie ;-D Choc pewnie problem lezal w perspektywie i ustawieniu punktu z którego sie obserwowalo - nie przecze.
Shahow Napisano 6 Grudzień 2004 Autor Napisano 6 Grudzień 2004 shahow ustaw sobie viewport na user i problem zniknie jesli jest to problem zludzenia optycznego. moze twoj problem polega na tym ze "modelujesz" z boxa ktorego wymiary wynosza 1x1x1m a nastepnie skalujesz go recznie i w dodatku nieproporcjonalnie a max i tak pokazuje ze ten box ma 1x1x1. oba boxy maja 1x1x1 tylko rozowy jest przeskalowany nieproporcjonalnie. No nie no bez przesady, ja nie jestem lamerem w maxie. Tu jest problem głebiej walnięty. To samo się tyczy używania różnych jednostek. Zapewniam, że mam wszystko w tym miejscu dobrze.
Rekomendowane odpowiedzi