Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Moją intencją było stworzenie spokojnej, ciepłej sceny przedstawiającej zapalonego papierosa w popielniczce na pułce. Chciałem, aby obraz był maxymalnie realny, co wyszło to wyszło :P. Za pomocą tej sceny miałem zamiar nauczyć się Mental Raya, więc komentarze i krytykę prosiłbym głównie pod tym kątem - choć wszelkie punkty widzenia mile widziane. Tworzone toto jest w 3dstudio 6 sp1. Dzięki za pomoc!

• Odpowiedzi 16
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nieźle. Ale:

1. Scena mogła by być jaśniejsza (światło na cały pokój, nie?)

2. Tekstura ściany do wymiany (raczej takich w pokojach nie ma/ widać powtarzalność)

3. popielniczka - mniej kanciasta może? takie dziwne pionowe kreski się robią...

4. papieros - troche za idealny, nie widać że zapalony!

5. półka miodzio teksturka :)

I chyba nie za bardzo to wszystko trzyma proporcje.

Mam nadzieję, że posiedzisz nad tym jeszcze :)

3m sie,

Imaginner

Napisano

1. Papieros powinien być chociaż troche spalony.2. A gdzie popiół od papierosa??

Napisano
  • Autor

No właśnie - z tym też miałem problem. Popielniczka jest zrobiona booleanem. Jak ją potem potraktowałem mesh smooth- tragedia, efekt miejscami wręcz odwrotny. Wymyśliłem, żeby ją slice'em całą potraktować - zrobić w miarę regularną kratkę. Po meshsmooth taki a nie inny efekt otrzymałem. Jak to obejść? Mogę ją oczywiście ręcznie modelować, wiem, ale czy jest taka potrzeba?

Napisano
1. Papieros powinien być chociaż troche spalony.2. A gdzie popiół od papierosa??

Skoro papieros nie jest nadpalony to jak mzoe byc popiol? ;]

Napisano
  • Autor

Papieros będzie nadpalony, popiół będzie i w popielniczce i na fajku...acha, co do proporcji, papieros to "rocket" - dla "niewtajemniczonych" one są ciutkę dłuższe i węższe od normalnych. POzdrawiam, może jutro jakiś apdejt będzie.

Napisano

Jeśli scena ma być ciepła i intymna, to zmień kadr na ciaśniejszy... skocentruj uwagę widza na czymś konkretnym. Myślę, że żar z papierosa może stanowić taki najmocniejszy akcent. To mają do siebie żywioły, że 'przyciągają'. A te bycze fragmenty blatu stołu i ściany wywal... są niepotrzebne dla wyrazu tej sceny... 3/4 jeśli nie więcej to będzie samo światło i teksturki. Bo modeling to dość prosty, więc klimat musisz wydobyć kolorem i atmosferą całości.... na razie mdło i tak jakoś nijako

Napisano
Chciałem, aby obraz był maxymalnie realny
Wg mnie najbardziej odrealnia scene ta czern po lewej. Moze nie tyle czern co przejscie miedzy swiatlem a czernia. Bezpieczniej byloby pozostawic tamten rejon w polmroku. Faktury sciany i pulki sa tez zbyt mdle; skoro popielniczka jest taka ostra, to rowniez tekstury w ramach okreslonej glebi ostrosci powinny zachowac wyrazistosc.

Mam nadzieje, ze sie nie obrazisz, pare minut w PS zeby nakreslic to o czym mowie: (w razie czego daj znac, usune)

Napisano

Myśle że ściana powinna być pokojowa i więcej rozproszonego światła, chyba że jest barowa więc powinno być półmrok taki chyba i przedewszystkim dym biały a nie czarny, nawet ruskie pierestrojki w opakowaniu po kredkach daja biały :-)

Drugi render ciekawszy

Pozdrawiam

Napisano

Jakby dopracować papierosa i tylną ścianę to w/g mnie jest super:D

Napisano

za ciemno... nadpal papierosa, zrob sciane jak w pokoju, rzadko kiedy sciany w domu sa z kamienia. tjw jasniejszy dym i bedzie super ;)

pozdro

Napisano
  • Autor

mam problemy ze sprzętem, mikro update... Dzięki za uwagi, tylko karte graficzną podniosę (miałem fx5900 ultra, teraz pracuję na s3 virge, więc mam lekcję pokory...) i zrobię wszystko..

Napisano

Teraz to ten dym wyglada troche jak krysztal z lodu lub dmuchany woreczek foliowy :D . Swiatlo juz lepsze, tylko nie wiem co po lewej stronie robi ta decha.

Napisano

osobiscie - nie bardzo mi to podchodzi, dym powinien dawac subtelny cien na scianie ;P , ps leander ładnie to poprawiłes...