Ania Napisano 6 Styczeń 2005 Napisano 6 Styczeń 2005 mam tak: skylight w scenie, i light tracer. wynikaja nastepujace problemy: jak renderoje z samym skylightem, dziala dobrze. dodaje inne swiatlo (direct). jak renderoje, tam gdzie scena byla przedtem oswietlona przez skylight, teraz jest czarno. wylaczam direct, wszystko jest czarno. jak temu zaradzic? chyba powinno sie dac?
javor Napisano 7 Styczeń 2005 Napisano 7 Styczeń 2005 hmmmmmm dziwne :/ daj screena ustawień light tracera i świateł to napewno coś poradzimy bo tak to cięzko coś powiedzieć
javor Napisano 7 Styczeń 2005 Napisano 7 Styczeń 2005 a najważniejszego nie zamieściłaś - ustawień direct lighta który wszystko psuje :] w light tracer sugeruje przestawić "cone angle" na 80 - 90 a co do direct light to upewnij się czy ma włączone cienie "light traced shadows" (może to przez to)
Ania Napisano 7 Styczeń 2005 Autor Napisano 7 Styczeń 2005 no to tutaj direct. chyba cone angle nie powinien miec wplywu na dzialanie albo niedzialanie swiatla? u mnie nie ma nic takiego jak light traced shadows. ja mialam ustawione shadow map, zreszta widac. dodam ze kilka miesiecy mialam podobne ustawienia (nie wiem co zmienilam) i dzialalo. acha i renderoje scanlinem.
javor Napisano 7 Styczeń 2005 Napisano 7 Styczeń 2005 hehe masz masz tylko mi się po......rąbało :) chodziło mi oczywiście o to że musisz przestawić na ray traced shadows i powinno działać reszta ustawień chyba jest ok
Ania Napisano 8 Styczeń 2005 Autor Napisano 8 Styczeń 2005 ray traced tez nie dziala. ale teraz zrezetowalam scene, i zrobilam najpierw skylight a dopiero potem direct, i dziala. jak sie zrobi najpierw direct a dopiero potem skylight, to nie. dziwne to. dzieki ci za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi