Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jakiego użyć programu, by na wyrenderowaną animację nanieść później napis i mieć możliwość wyboru kompresji przy eksporcie pliku.

Z góry dzięki.

• Odpowiedzi 15
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

mariusz_b - no troche własnej inwencji,

albo, niech bedzie, jak nasz napis w pliku to wrzucasz na wyższą ścieżke i dajesz chroma key i pikerem wybiersz kolor tła, jak wrzucisz .psd, albo .png, czy jakikolwiek inny plik z alpha to też ci ja uwzględnić.

Jak chcesz ten napis dopiero zrobic, możesz w Title Designerze (F9)

Webmaster -> który jest najlepszy, to kwestia gustu, niektórzy wolą Vegasa, albo Avida, czy jeszcze cos innego.

Napisano

Tak, wrzuciłem tekst do animacji, ale zapis całości do pliku wideo trwa za długo... w 10 minut miałem tylko 0,01%. Cała animacja ma 12 sekund.

Mam p4 2,8 Ghz i 512 Mb ramu.

Napisano
a do jakiego formatu zapisujesz ??
Plik źródłowy kompresowany w XviD (i to dlatego tak wolno- ale bez przesady) i wyjściowy też musi taki być. Bez kompresji leci normalnie.

Jeżeli daję napis z tego edytora to albo nie widać animacji, na którą ma być nałożony napis, albo leci sam napis (i to też dziwnie- widać go od lewej do prawej- duplikują się, a żadnego filtra nie nakładałem).

Napisano

premiere jest przystowany do divx i xvida jak słoń do żyrafy, przed wrzucenien do premiera zrob z tego dv (tutaj maż obowiazkowo 720x576) albo uncompresed,

co do duplikowania sie napisu itp, to wina odświeżania, pewnie premier ma kłopoty z nim przy xvidzie. Dlaczego tak wolno zapisuje nie wiem, sprawdź ustawienia projektu, jakiego kodeka uzywasz do podglądu, czy jest ustawiony przeplot itp.

Napisano

exportuj to wszystko nieskormpresowane i pozniej w virtual dubie skompresujesz do div x czy innych,

a jesli wrzucisz w timelinie premiery ten text jako bitmape, wykluczujesz tlo, to i tak pozostanie niezmienione na podgladzie poniewaz Premiere nie rendereuje tego w trybie rzeczywistym [ale mozesz zrobic sobie podglad naciskajac enter, wyrenderuje ci tylko kawalek, ewentualnie ctrl+shift+m i dostaniesz jedna klatke na ktorej zobaczysz czy dziala czy nie]

i jak mowilem nie kompresuj w premierze, kompresuj w virtual dubie

Napisano

ja zawszę robię sekwencje obrazków w pełnej rozdzielczości jako materiał główny a dopiero później importuję ją jako Image File List i składam to w programie do edycji , wtedy możesz z tym zrobić wszystko ! - zmniejszyć, dodać napisy , jakieś filtry itp. a dopiero na samym końcu utworzyć z tego plik avi. Wtedy jest najlepsza jakość i pełna kontrola nad wszystkim.

Napisano

Dzięki.

Mam jeszcze pytanie dotyczące Premiere-a: Przy eksporcie pliku do formatu video zawsze dodawana jest ścieżka audio, jak to wyłączyć? (powinien być sam obraz, bez dzwięku).

+++++

EDIT:

Jeszcze jedno: mam animację, a do niej w osobnym pliku kanał alpha.

Jak połączyć plik animacji z plikiem animacji kanału alpha (tak by powstał jeden plik z kanałami R,G,B oral Alpha)?

Napisano

nox tym pierwszym pytaniem to juz przesadziłes ->File ->Export ->Movie ->Setting -> odtikować eksport audio,

co do drugiego, to kiedys to umiałem, tylko zapomniałem, jak mi sie przypomni i nikt mnie nie uprzedzi to napisze

Napisano

sr za pierwsze pytanie, ale nie zwracałem uwagi na to pole, ponieważ było nieaktywne, co sugeruje, iż filmik nie zawiera dźwięku, sęk w tym, że odtwarzacze po eksporcie "coś tam słyszą".

Co do drugiego, to nikt Cię jeszcze nie uprzedził :P

Dzięki za pomoc.

Napisano

co do drugiego pytania : na ściezke 1 ładujesz swoja animacje; na sciezke 2 animacje z alpha; na animacje na 1 sciezce nakładasz Track Matte Key -> w matte wybierasz video2 -> w composite using-> matte luma, ewentualnie reverse; ukrywasz plik na 2 sciezce (klikasz na to oko obok sciezki)

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności