mtdaddy Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 mam do zrobienia takie zadanko w reactorze ze ostrze wjezdza w czasteczki/kulki połączone ze sobą wiązaniami i pod naporem ostrza dane wiązania puszczają (rozrywają sie). samo rozpadania kulek wiem jak zrobic ale nie wiem jak zrobić te połączenia (które mogą byc niewidoczne) dołączam render scenki zeby mniej wiecej pokazac o co mi chodzi
Wojtek77 Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Hej, w skrocie to bedzie tak: Obiekty: 1. plane (mass=0), cylinder (np) (mass np 2) i sfery (mass np 0,2). Mass oczywiscie w reactorze (properties) 2. Create fracture - i do fracture dodajesz wszystkie sfery. Reactor widzi to jako jeden obiekt, ale podzielony na kawalki. Tak np zrobisz sobie pekajaca tafle szkla. 3. Tworzysz RBC i dodajesz do niej wszystkie obiekty. 4. Ustawiasz klatki kluczowe dla cylindra 5. W reactorze preview in window - tak zeby zalapal troche klatek z ruchu cylindra. To musisz sobie poprobowac (timing, start frame). Powinno zadzialac - przed chwila sprawdzalem. W
mtdaddy Napisano 12 Styczeń 2005 Autor Napisano 12 Styczeń 2005 ok dzieki sprobuje pozniej, widzialem jak o wszystko zrobic oprocz fracture. dzieki :)
mtdaddy Napisano 12 Styczeń 2005 Autor Napisano 12 Styczeń 2005 to chyba nie jest rozwiazanie o ktore mi chodzi bo jak dodaje fracture to on moze traktuje je jako calosc ale dalej one rozpadaja sie jakby pomiedzy nimi nie bylo wiazan a to ma byc cos w styly np. symulacji rozdzielania materialu (konkretnie mikroskrawania) i w rzeczywistosci to czasteczki materialu tak by sie chyba nie zachowaly. moze jeszcze jakis inny pomysl (mysle nad tym czy nei zrobic kilka fracture na poszczegolne grupy kulek/czastek ale nie wiem czy to bedzie to) wstawilbym animacje tego co mi wychdozi ale nie mam gdzie choc to i tak chyba zbedne bedzie
Korbol Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Hoho widze ze p.p. w koncu posuwa sie do przodu :D Daloby sie to zrobic przy uzyciu soft body, tylko nie bardzo mam koncepcje jak to z reaktorem polaczyc :/ Pozdrawiam i powodzenia.
mtdaddy Napisano 13 Styczeń 2005 Autor Napisano 13 Styczeń 2005 siema korbol no niby sie posuwa ale nie do konca ;) jeszcze duzo walki przede mna niestety chyba
mtdaddy Napisano 13 Styczeń 2005 Autor Napisano 13 Styczeń 2005 i dalej nie wiem jak "skleic te kulki" bo one nie maja byc deformowalne tylko wiazania miedzy nimi maja sie rozrywac pod naciskiem (tak jakby si eto dzialo w rzeczywistosci - chyba)
Hindus Napisano 15 Styczeń 2005 Napisano 15 Styczeń 2005 mam do zrobienia takie zadanko ok dzieki sprobuje pozniej to chyba nie jest rozwiazanie siema korbol no niby sie posuwa i dalej nie wiem jak "skleic te kulki" edytuj posty na przyszłość ;) a co do sceny to gdzies na googl'ach jest tutek na podobny temat tyle żę dotyczy kabli/przewodów.
Rekomendowane odpowiedzi