Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich na forum.[soczek]

Wczoraj zacząłem moją przygodę z 3ds maxem 5. Zastanawiam się, czy mój komputer wystarcza do swobodnego modelowania. Dzisiaj ustawiłem kilka wymodelowanych przez siebie drzew koło siebie, dodałem 2 źródła światła i program zaczął się haczyć podczas jakichkolwiek modyfikacjach sceny. :| Może stosuje się jakieś techniki w celu odciążenia CPU, bo nie wyobrażam sobie jak komputery wytrzymują bardziej złożone projekty.

Moja konfiguracja:

Pentium 4 1,3 ghz

128 mB rimm (ram)

Radeon 9000

(nie wiem, czy karta graf. ma jakiekolwiek znaczenie...)

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie jestem tam jakiś wielkim specjalistą, ale:

1. to pytanie lepiej było umieścić w dziale hardware (tak mi się przynajmniej wydaje)

2. Przydałoby się trochę więcej RAMu, co najmniej 256 lub 512

3. Na pewno trochę pomoże ustawienie w viewportach widoku na wireframe a nie na smmoth and highlights

Tyle wiem, z resztą musi ci pomóc ktoś inny :(

Napisano

zwieksz sobie pamiec wirtualną - 2.5 razy ilosc pamieci, min i max stala wartosc - np jak masz 128 mb ramu to po 320 mb, ale dysk nie moze zdefragmentowany. Ja tyle wiem. Kto udzieli nastepnej porady ?

Napisano

Podczas modelowania skomplikowanych scen polecam ukrywać obiekty, których aktualnie nie potrzebujemy - znacznie wzrośnie komfort pracy.

Napisano

i trzymaj jak najwięcej wolnego miejsca na dysku(tam gdzie masz max-a) na plik wymiany.Powinno trochę pomóc.

Pozdrawiam.

Napisano

A jakich używasz driverów do viewportów?

Może masz ustawione na software.

Co do ramu to zdecydowanie za mało, ja na swoim zabytku mam więcej:)

Napisano

Niema takiego kompa żepy przy DUŻYCH ilościach polygonów nie krzaczył - ja mam u siebie 1,6 GB DDramu 333, Geforce TI 4200 agp 8x 128 DDR, athlona 2 GHZ - i tez musze uważać zeby nie przegiąc z polygonami.

Napisano

Jest taka opcja, jezeli masz Windowsa 2000, że po odpaleniu maxa u niektórych proces winlogon.exe zaczyna pożerać zasoby procka (sprawdzić to mozna w menedżerze zadań). Jeśli tak jest, należy zrobić porządny reinstall systemu...

Napisano

swistak - ciekawe ciekawe zobacze i powiem czy to cos pomoglo ale watpie, do tego musi byc chyba leprza karta ja mam ATI Fury 32MB ale nie maxx, dzisiaj robilem nowa instalke i zobaczymy

Napisano

witam !!

musisz miec znaczie wiecej ramu i moim zdaniem przydal by sie lepszy procek .co do szybkosci podczas pracy w maxie to mozna tez zmniejszyc ilosc undo (jest to chyba w preference ) z 20 na powiedzmy 10 . Jesli urzywasz zewnetrznych pluginow to nie laduj ich jesli nie sa ci potrzebne , bo tez zwalniaja kompa.

milej zabawy z maxem[papapa]

Napisano

A jak ktoś ma już mało ramu to polecam powyłączać wszystko co się da.Ja wyłączam nawet firewalla i połączenia sieciowe.A np. takie gg potrafi pożreć 17MB!Dla masochistów polecam zabicie procesu explorera - max nadal będzie działał:D Tylko max i tapeta, czyż to nie piękne?:D:D

Napisano

Pewnie, że pójdzie ale tak na kulach bedzie chodził. Dołóż trochę ramu, minimum 256, a jak cię nie stać na SDRAM to włóż zwykłe DIMMY. Powinno przypieszyć. Zsynchronizuj magistrale ramu i procka. trzymaj porządek w kompie. Coś powinno pomóc.