Napisano 25 Styczeń 200520 l witam! jak obiecalem zalaczam moja pierwsza prace. po zabawie z Rhino odrazu pierwszego wieczora zrobilem cos takiego. jest w prawdzie tutorial ale od czegos trzeba zaczac. powiedzcie mi tylko jak to mozna fajnie upiekrzyc i zrenderowac w rhino zeby wygladala jak najrealistyczniej. tylko tym razem bardzo prosze o wskazowki w wresji "dla debila" bo ja naprawde jestem total amator i nie mam pojecia wiekszosci operacji w programie. wielkie dzieki tomson P.S. juz robie nastepna felge moze nawet z opona i renderingiem jak mi pomozecie. jeszcze raz dzieki za wszelkie info!!!!!
Napisano 25 Styczeń 200520 l proponuje wyeksportować to do innego programu 3d który ma bardziej zaawansowany render niz rhino
Napisano 29 Styczeń 200520 l jesli taki render cie zadowala to daj znac... podam ci wszystkie szczegoly sceny. ustawienia swiatel, materialu ... i parametrow renderu Rhino 3 SR3 + Flamingo (render w rhino)
Napisano 30 Styczeń 200520 l Autor zipper o to mi wlasnie chodzilo. jakbys mi napisal co i jak bylbym wdzieczny. a propos zaje....... felga :)
Napisano 3 Luty 200520 l ok ... powrocilem :) sorry ze tak dlugo to trwalo ... ale mia kilkumiesieczna chyba przerwe w zabawie z rhino ...i co nieco mi sie pozapominalo ... zaczynajac od poczatku ... 1) podstawowa sprawa jest oswietlenie sceny ... przyklad w miare poprawnego oswietlenia dajacego przyzwoite rezultaty masz na screenie nr1:) 2) ustawienie materialu ... rzeczy na ktore trzeba zwrocic najwieksza uwage jesli chodzi o materialy we flamingo to "reflective finish"(odbicie otoczenia) i "highlights" (odbicia swiatla) - przyklad jakiegos tam sreberka masz na screenie numer 2 3) ustawienie enviroment (bo wiadomo wszem i wobec ze odbijajace obiekty wygladaja dobrze jedynie wtedy jesli maja co odbijac :) tutaj zaczyna sie zabawa... - przy ustawieniu standardowym enviroment (planar) otrzymujesz efekt jak na rysunku 3/a (nieciekawie) - przy ustawieniu standardowym "spherical mapping" (potrzebnym do wiekszosci scen) otrzymujesz efekt 3/b (tez nieciekawie) - po skorygowaniu wyswietlania mapy "envy" w sposob zalaczony ... otrzymujesz efekt 3/c ... chyba najciekawszy :) to chyba wszystko ... reszta to juz tylko zabawa z oswietleniem ... materialami ... i wlasnym doswiadczeniem acha... jak jestes ciekawy ... to takie fajne miekkie cienie generuje swiatlo "rectangular light" w polaczeniu z opcja soft shadows w "properities" renderu :) pozdrawiam i zycze powodzenia ... daj znac jak ida proby i pokaz pierwsze rezultaty :)
Napisano 3 Luty 200520 l ustawienie reszty + przyklad ... zapomnialem ze obrazki juz sie duze nie laduja :)
Napisano 3 Luty 200520 l Autor dzieki wielkie za podpowiedzi. wszystko fajnie ale nie mam chyba flamingo. Mam Rhino 2.0 oraz Rhino 3.0 Ewaluacja. Flamingo to chyba dodatek i jakbys dal mi namiar na niego to bylbym wdzieczny. Jeszcze raz dzieki (o to mi chodzilo) Pozdrawiam P.S. Jak tylko cos bede mial to tu umieszcze
Napisano 3 Luty 200520 l nic wiecej tylko http://flamingo3d.com/ a alternatywnie http://rhino3d.com/ jak wolisz