Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam.Bez owijania w bawelne:

1.Czy photon map odpowiada za odbijanie sie swiatla od powierzchni(scian,mebli etc.)??

2.Sciagnalem v-ray free 1.09.03n i nie moge znalezc nigdzie opcji photon map;gdzie jest ta opcja

3.jakie swiatlo jest najlepsze dla v-ray

4.co to jest caustic

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

No spoko ale znalazlem ten link w innym topicu.Niestety ,ale nie znam na tye angielskiego zeby czytac ten tekst bez zmeczenia :),ale mam zamiar go wkrotce przeczytac.Narazie jednak chcialbym zebyscie odpowiedzieli tylko na pytania ktore zadalem.Dzieki

Napisano

1. tak

2. bd

3. vraylight i standard light z vray shadow

4. Caustics are the effects of light cast onto an object via reflection off or refraction through another object.

lub po polskiemu:

KAUSTYKA[ Nowa encyklopedia powszechna PWN © Wydawnictwo Naukowe PWN SA ]

KAUSTYKA [gr.], powierzchnia kaustyczna, powierzchnia będąca zbiorem punktów przecięcia się promieni świetlnych, które wyszły z jednego punktu pod różnymi kątami i zostały przez układ opt. załamane (diakaustyka) lub odbite (katakaustyka ; jest przejawem aberracji układu opt.; uwidacznia się w rozmyciu ogniska układu optycznego.

Napisano
  • Autor

dzieki.niebardzo tylko zrozumialem odpowiedz na drugie pytanie :)moze to jest slang grafikow zaawansowanych :)acha(podkreslam od razu ze jestem graficznym n00bem :)gdzie jest to vray light bo nie ma go w panelu crate lights a przynajmniej u mnie(max 7)

Napisano
  • Autor

acha:)kurcze szkoda.niespodziwalem sie ze takich opcji nie bedzie.no ale coz.trzba sobie jakos radzic.moze jakis inny render znalezc.no coz poszukam :)