rafal111 Napisano 31 Styczeń 2005 Napisano 31 Styczeń 2005 witam.Bez owijania w bawelne: 1.Czy photon map odpowiada za odbijanie sie swiatla od powierzchni(scian,mebli etc.)?? 2.Sciagnalem v-ray free 1.09.03n i nie moge znalezc nigdzie opcji photon map;gdzie jest ta opcja 3.jakie swiatlo jest najlepsze dla v-ray 4.co to jest caustic
Bobby_digital Napisano 31 Styczeń 2005 Napisano 31 Styczeń 2005 http://www.spot3d.com/vray/help/VRayHelp150beta/
rafal111 Napisano 1 Luty 2005 Autor Napisano 1 Luty 2005 No spoko ale znalazlem ten link w innym topicu.Niestety ,ale nie znam na tye angielskiego zeby czytac ten tekst bez zmeczenia :),ale mam zamiar go wkrotce przeczytac.Narazie jednak chcialbym zebyscie odpowiedzieli tylko na pytania ktore zadalem.Dzieki
SansSerif Napisano 1 Luty 2005 Napisano 1 Luty 2005 1. tak 2. bd 3. vraylight i standard light z vray shadow 4. Caustics are the effects of light cast onto an object via reflection off or refraction through another object. lub po polskiemu: KAUSTYKA[ Nowa encyklopedia powszechna PWN © Wydawnictwo Naukowe PWN SA ] KAUSTYKA [gr.], powierzchnia kaustyczna, powierzchnia będąca zbiorem punktów przecięcia się promieni świetlnych, które wyszły z jednego punktu pod różnymi kątami i zostały przez układ opt. załamane (diakaustyka) lub odbite (katakaustyka ; jest przejawem aberracji układu opt.; uwidacznia się w rozmyciu ogniska układu optycznego.
rafal111 Napisano 1 Luty 2005 Autor Napisano 1 Luty 2005 dzieki.niebardzo tylko zrozumialem odpowiedz na drugie pytanie :)moze to jest slang grafikow zaawansowanych :)acha(podkreslam od razu ze jestem graficznym n00bem :)gdzie jest to vray light bo nie ma go w panelu crate lights a przynajmniej u mnie(max 7)
SansSerif Napisano 1 Luty 2005 Napisano 1 Luty 2005 brak danych. prawdopodobnie wersja free nie ma photon map tak samo jak vraylight i wielu innych opcji.
rafal111 Napisano 1 Luty 2005 Autor Napisano 1 Luty 2005 acha:)kurcze szkoda.niespodziwalem sie ze takich opcji nie bedzie.no ale coz.trzba sobie jakos radzic.moze jakis inny render znalezc.no coz poszukam :)
Rekomendowane odpowiedzi