Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

To moj pierwszy post tutaj. Od razu chcialbym zaznaczyc ze niedawno zaczalem powazna

nauke Maxa. Pojawia mi sie cos bardzo dziwnego na plane'ie - czyli czarne Cos na jego granicy ... Nie mam pojecia jak to wywalic - jak zmieniam wartość irradance map na na przyklad -3 -1 to jest tego mniej - tak jakby to bylo dalej... ale nie znika. Używam maxa7 i vraya 1.45 , na maxie 6 jest to samo ... Ktos może wie co to, dlaczego i co z tym zrobic ?? W tej konkretnej scenie swiece tylko vrayowym skylightem , ale zmiana oswietlenia nic nie daje...

pozdrawiam

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

czy aby nie ma tam drugiego obiektu zachodzącego na siebie ? ... moze tez byc błąd GI ... sprawdz sampling ustawien ...

Napisano
  • Autor

nic na siebie nie nachodzi - jedyny obiekt jaki jest to to jajo :) tak to dalem vrayplane na niego mape standart tylko biala i koniec. probowalem daz zwyklego plane ale dzieje sie to samo ...

moje ustawienia :

global switches - w lighting mam zaptaszkowane wszystko poza show gi only

Image sampler - ADAPTIVE SUB. min -1 max 2 ;antialiasing filter Area 1.5

Indirect - mam tylko primary bounces 1.0

Irradance map - min -3 max-3 ; HSph. 50 ;Interp. 20 ; reszta nieruszana czyli standart.

dalej też naraqzie nic nie ruszalem - dopiero zaczynam ustawiac scene i walcze z tym czyms.

Napisano

bosz .. ;] no to wiemy w czym przyczyna ;]

NIGDY ;] no moze nei nigdy ale staraj sie nie uzywac map standard w vrayu ;]

Napisano
  • Autor

:) Z zasady staram sie nie uzywac standartowych map :) problem w tym ze po daniu mapy vraya dale sie do dzieje - ale jak sie przyjrzec w odbicie tego czegos w obudowie jaja to widac wycinki bialych kolek - czyli faktycznie to moze byc jakis problem z GI ( podobne jazdy widzialem jak przesadzalem we wnetrzach z ustawieniami swiatla i dawalem jakiegos wielkego multiplayera - tez pojawialy sie wielkie kropy jasne) najgorsze jes to ze musze sie szybko z tym uwinac bo to projekt konkursowy jest... teraz jest render z mapa vraya na tym planie ...

problem sie rozwiacal - w irradiance map trzeba bylo odptaszkowac Limit search range i wszystko wrocilo do norny :) wrzucam teraz prace do WIP'a i biore sie dalej do roboty.

dzieki za pomoc