Napisano 17 Luty 200520 l Witam Czy ktoś może mi wytlumaczyć na czym polega samplowanie w Brazilu? Rozumiem, że im wyższe wartości tym lepsza jakość, ale jaka jest zależność pomiędzy min i max? MINimum i MAXimum czego oznaczają? Czytałem też o undersamplingu, czyli o wartościach poniżej 0, które powodują coś tam, ale nie bardzo wiem o co chodzi... Faun
Napisano 21 Luty 200520 l Postaram sie to wytlumaczyc jako tako ( ale bedzie obciach jak sie okaze ze sie myle :D ): Ilosc sampli to jest to ile razy renderer probkuje dany pixel. Przy 0 to jest to jedna probka, przy 1 to sa chyba 2 a przy 2 to 4 ( troche plątam, ale taki juz moj urok ). Za kazdym takim probkowaniem sprawdza sobie rozne rzeczy. A undersamplling polega na tym ze jest robiona jedna probka na iles tam pixeli i jest to jakos usredniane, przez co obraz generuje sie szybciej ale mniej dokladniej. Zobacz sobie tam w zakladce z probkowaniem masz P1 P2 i P3, tak na szybko to P1 to ustawienia do BARDZO testowego renderu, na P2 zwykle robie testy, a na P3 renderuje sie finalowe obrazki ( tak mniej wiecej oczywiscie :) dobra, mam nadzieje ze cos wytlumaczylem, i pozostaje czekac na kogos kto powie gdzie sie pomylilem.