Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Jestem totalnym beginerem i mam problem:)

np. front viev - tworze plane - następnie wchodze w editable poly - vertex i:

Na brzegach plane tworzą się kropki. Moge je przesuwać w góre, w dół, na boki... po prostu jak chce, w każdej płaszczyźnie. Ale czasami (tzn. po 5 min obcowania z maxem) moge ową kropke przesuwać tylko wzdłóż jednej osi. A to mi nic nie daje. Nie moge swobodnie stworzyć sobie jakiegoś kształtu. I to doprowadza mnie do szału. Musze zresetować maxa... a po 5 min znowu to samo. Zatem prosze o pomoc. Posiadam maxa6.

Przepraszam za lamerski opis problemu, jednak jestem totalnym nowicjuszem w maxie i nie umiem nawet fachowo opisać trudności:/

Z góry dzięki za ewentualną pomoc

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

poszukaj czegoś o "axis coinstraints", albo używaj strzałek manipulatora "move" ;)

Napisano
  • Autor

Urzywam "strzałek manipulatora move". I mimo to nie moge poruszać punkcików vertex w dowolną strone. Tak jakby coś mi narzucało z góry: teraz mozesz zrobić ruch tylko np. w pionie...

Resetuje maxa... load... chwila zabawy i znowu to samo:/ Najlepsze jest to, że nie wciskam wszystkiego jak leci, bym cos przez przypadek włączył. Urzywam jak juz wspomniałem vertex'a i edges( w tej ostatniej opcji tylko cut i rem).

Napisano

sądzę, iż twój problem wygląda następująco - gdy zaczynasz przesuwac punkt klikasz na tym jakby układzie wspolrzednych w oknie widokowym na jedną ze strzalek, co powoduje, ze punkt mozesz przesuwac tylko w jednym kierunku; jesli chcesz przesuwac punkt w jednej plaszczyznie, to nalezy tak napierzyc kursorem, aby na tym ukladzie podswietlil ci sie prostokąt - wtedy mozesz przemieszczac w dwoch plaszczyznach; sproboje ci cis znalezc albo zrobic prostego samouczka :)

tylko maila daj

Napisano
  • Autor

[email protected]

Naprawde dzięki za pomoc:) Zaraz odpalam maxa i sprawdze czy Twoja porada mi pomoże.

Faktycznie miałeś racje:) Sorki, za taki "głupi" temat, ale już naprawde nie miałem do kogo się zwrócić.

Napisano

Czy ktoś może napiać gdzie trzeba wkleic plugin np."ocombust.dlr" jeżeli uzywam 3ds max 5

i moja próba dodania tego typu plików z końcówką dlr do foldery plugins i wykożystania w max-e nie udaje się ?

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł prosze o odpowiedz.

Napisano
Czy ktoś może napiać gdzie trzeba wkleic plugin np."ocombust.dlr" jeżeli uzywam 3ds max 5

i moja próba dodania tego typu plików z końcówką dlr do foldery plugins i wykożystania w max-e nie udaje się ?

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł prosze o odpowiedz.

chyba sobie tematy pomyliles! jest osobny temat o plug-inach jako forum wewnętrzne, więc najlepiej zrobiz przeklejając swoją wiadomość na to forum