Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

czy ktos z was robil to we wlasnym rigu ? jesli tak to w jakim sposob ?

a moze znacie jakies wzory ktore stosujecie w skryptach to wyliczenia roznicy pomiedzy ik a fk ?

dziekuje i pozdrawiam

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W MAX w IK - Motion tab, mozesz wlanczac i wylanczac IK, poprostu w IK Solver wylacz Enabled i animuj FK, w Auto Key tworzy sie klucz jak wlanczasz/wylanczasz wiec mozna spokojnie od x do x miec IK, a potem FK itd

scryptow niestety nie znam

pozdrawiam rigujacego Wrocławianina :)

Napisano
  • Autor
W MAX w IK - Motion tab, mozesz wlanczac i wylanczac IK, poprostu w IK Solver wylacz Enabled i animuj FK, w Auto Key tworzy sie klucz jak wlanczasz/wylanczasz wiec mozna spokojnie od x do x miec IK, a potem FK itd

scryptow niestety nie znam

pozdrawiam rigujacego Wrocławianina :)

witaj ZOMO rigujacy na dwoch kontynentach :))

niestety to jest sposob o ktorym rozmaiwalem tutaj z KRIS_R

http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=12855

a mi chodzi teraz wlasnie o to lagodne przejscie z miedzy ik a fk i odwrotnie

w sumie to juz wiem jak to zrobic lecz jesli ktos zna takie rozwiazania to nadal prosze o opisanie, dziekuje

Napisano

a to przepraszam, nie do czytalem do konca, tak to jest jak sie siedzi po nocach :)

Kris znalazl swietny sposob na to zeby wszystkie naraz uruchamiac, ale co do blending to poza osobnymi rigami nic nie slyszalem, a i sam takowego rigu nie mialem okazji robic.

no teraz to rigujacego we wroclawiu :)

Napisano

Też nad tym sie zastanawiałem... ale obawiam się, że nie ma w maxie na to sposobu.... próbowałem zmienic kontroler dla IK w Motion tab z Booleana na float... nie przechodzi ta operacja ;(

W razie czego sam czekam na odpowiedzi w tym wątku ;) (Majka niestety pod tym względem lepsza...)

Napisano
  • Autor

problem rozwiazalem piszac skrypt ktory rig-uje lancuch kosci na podobnej zasadzie jak jest to w puppet shopie tak samo jak tam za pomoca suwaka reguluje przejscie z IK na FK

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

asblaze: w niedalekiej przyszlosci tak zrobie :) pozdrawiam