szczena Napisano 2 Marzec 2005 Napisano 2 Marzec 2005 chcialbym wymodelowac(wizualizacja) koscioł. mam zdjecia ktore sam wykonalem ale nie wiem jak sie do tego zabrac. jestem poczatkujacy wiec jest to dla mnie klopot. zaczalem to robic tak: box, na to kawalek fotki (np. drzwi) obrysowalem edit spline i extrude. poznniej np okienka-witraze obrysowalem i extrude. zrobilem to w dwoch osobnych plikach, nastepnie jeden zaimportowalem do drugiego (3ds) i przeskalowalem i niby to sie laczy w calosc. prosilbym o rade jak sie zaczyna tworzyc takie budowle. moze nalezaloby obrysowac caly kosciol a pozniej boolanem wycinac czy juz sam nie wiem. cala budowla jest dosyc prosta i elementy sie powtarzaja wiec myslem tez zeby zrobic kawalek i kopiowac:)
szczena Napisano 2 Marzec 2005 Autor Napisano 2 Marzec 2005 talk na szybko to cos takiego wychodzi. oczywiscie przyloze sie do szczegolow.
Edi Napisano 2 Marzec 2005 Napisano 2 Marzec 2005 Hmm.. takie rzeczy to się raczej przez 'box modelling' robi. Tzn. robisz sobie box'a, z pojedynczymi sciankami, konwertujesz go na 'editable poly' i bawisz się narzędziami do edycj polygonów - wytłaczasz, przesówasz, skalujesz, itd. Tak sobie dłubiesz główne części i potem to składasz w całość. Nakładaniem zdjęć też bym sie nie męczył już teraz. Na razie wymodeluj całość, potem teksturuj. A tak swoją drogą, to strasznie ambitny projekt jak na początek. Może coś prostszego spróbujesz najpierw? Szkoda żebyś się zniechęcił, jakby Ci szło wolniej niż byś chciał, a to normalne na starcie.
Kyok Napisano 2 Marzec 2005 Napisano 2 Marzec 2005 Od ogółu do szczegółu a ty jedziesz w droga stronę :] najpierw postaw sobie bryłę bo inaczej zwalisz proporcje :/
AGmakonts Napisano 2 Marzec 2005 Napisano 2 Marzec 2005 Dokładnie od ogółu do szczegółu chętnie zobacze to w WIP'ie taka sugestia nie używaj w miare możliwości booleana tylko w ostateczności
thud Napisano 3 Marzec 2005 Napisano 3 Marzec 2005 moze to cos pomoze?? -> http://www.max3d.pl/tutoriale/kurs140/katedra.htm
szczena Napisano 3 Marzec 2005 Autor Napisano 3 Marzec 2005 dzieki za rady. postaram sie zdobyc szczegolowe dane na temat tej budowli(wymiary) i za kilka dni pojawie sie w WIP. zaczne od calej bryly i bede w niej"grzebal" ale moze macie jakis pomysl jak wykorzystac fakt ze boczna czesc kosciola sklada sie z jednakowych elementow.myslalem wykonac tylko mala czesc a nastepnie ja kopiowac ale jezeli stworze cala bryle to wtedy juz nie wiem jak to zrobic.wycinanie takiej ilosci okienek jest czasochlonne( a co nie jest:) ). mysle tez ze dobrze bedzie zrobic polowe kosciola i skopiowac ja bo to niemalze jak samochod. no nic ide szukac proboszcza:)
Rekomendowane odpowiedzi