Napisano 3 Maj 200321 l chce sobie zlozyc komputer wieloprocesorowy. wiem ze do tego nadaja sie AMD MP oraz INTEL XEON. 1] ale czy zwykle procesory, takie jakie posiada wiekszosc z nas tez mozna umiescic na np. dwuprocesorowej plycie glownej ? 2]ktore procesory (intel xeon czy AMD MP) sa lepsze (jezeli chodzi o prace wieloprocesorowa.) NIE kierujcie sie cena tylko JAKOSCIA. (wiem ze intele sa drozsze) ? 3]jaka plyte glowna byscie mi polecali (na 2 procesory) ? cena gra role, chce zlozyc komputer wlasnie z 2 procesorami (chce kupic procesor, plyte glowna, RAM, karte graficzna , a reszte juz mam.) do 4500 zł. MOZECIE MI COS DORADZIC ?
Napisano 3 Maj 200321 l Jesli mialbys troszke wiecej kasiorki to moglbys sobie pozwolic na RenderCube - 8 AMD 2000+ MP, do 16 dysków w RAID i 16GB Ram\'u[urwanie glowy] hehe, te marzenia.....;)
Napisano 4 Maj 200321 l Autor naprawde, dzieki za porade. moze bys jednak nastepnym razem nie wyskakiwal z takimi postami tylko napisal cos mądrego ?
Napisano 4 Maj 200321 l sorry za tamtego posta.... osobiscie bym Ci polecal AMD MP, jednak jesli chodzi o jakosc to Pentium IV 3,06 HT. HT to skrot od hyper watkowosci, a polega to na tym, ze jesli masz takiego procka i plyte, ktora wykorzystuje HT, to jeden procesor w Windows\'ie jet widziany jako dwa (cos jakby byl wirtualny) - inaczej dzielone sa obliczenia, dzieki czemu czas miedzy zadaniem 1 a 2 jest skrocony do minimum. Wzrost wydajnosci na jednym procesorze z hyper watkowoscia jest rzedu 30%. Szczerze polecam takie rozwiazanie. Jest jedna wada - cena.... jeden taki Pentium\'ek kosztuje okolo 2tys. zl, a plyty sa czesto dostepne w sklepach tylko na zamowienie Pozdr
Napisano 5 Maj 200321 l Originally posted by robczan naprawde, dzieki za porade. moze bys jednak nastepnym razem nie wyskakiwal z takimi postami tylko napisal cos mądrego ? A. troche kultiry nie zaszkodzi B. mówiłesz e cena nie gra roli to ci napisał co moesz kupić C. drugi raz widze tego posta i drugi raz napisze ci to samo ( poza dopiskim o bluzgach bo tym razem ich nie ma) D. odpoweidzi na pytania - nie nie mozna, nie wiem jak to jest w przypadku inteli, ale amd ma blokady na XP( tych nowszych) żeby je odblokowac musisz przecignąć lakierem srebrnym po mostkach L5. - najlepsze sa xeony ,ale cenę mają zawrotną. - zalezy pod jakie procki. proponuje ruszyc zadek i poszukac bo jest teg w siebi sporawo. kilka linków www.2cpu.com www.komputronik.com - sklep niezle ceny i wszelkiego rodzaju forum)
Napisano 22 Maj 200321 l co do plyt podtrzymujace pIV 3.06 np asus wypscil P4PE ktora nadcaje sie na procki powyzej 3GHz , teraz wyszla nowa wersja tej plyty P4PE-GL (cos w tym rodzaju) wiec ta pierwsza cholernie staniala, jak wyszla we wrzesniu to kosztowala ok 800zl a teraz spadla do ok 420 zreszta to byla pierwsza plyta z chipem intela pod DDR 333
Napisano 27 Maj 200321 l ABIT IC7-G - ta płyta ma wymiatające możliwości - wspiera p IV z HT, jest także doskonala do podkręcania (magistrala do 412 Mhz, a efektywnie do 800), do tego jeszce mnożnik, który umożliwia taktowanie procka z prędkościa chyba koło 7 GHz (!!) Tu można cosik znaleźć: http://www.pclab.pl/?art=&sid=3510