Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam! Mam 2 problemy związane z tworzeniem szkla.

1. Czy mozna zrobic efekt "glow" [np. neon; przy pomocy VideoPost lub Effects] ktory byłby tez widoczny przez szklo [próbowałem Raytrace i Standard- nie wychodzi].

2. Jak zrobic matowe szkło [tzn . takie które rozmywa to co jest za nim]

dzieki za kazdą pomoc:).

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

co do drugiego pytania to w Brazilu jest materiał Brazill Glass, gdzie wystarczy włączyć Glossiness w Refraction, jednak jeżeli renderujesz czymś innym to raczej ktoś inny będzie musiał ci pomóc :)

pozdrawiam

Napisano

co do pytania 1, to byl kiedys taki plugin X-RAY, dzieki niemu bylo to mozliwe...nie wiem czy jest pod maxa 6 i 7 :/...

Napisano

w max 6 tak mozna zrobic te rzeczy:

1. 1) tworzysz materiał o koloze takim, jakim chcesz miec obiekt zarzacy sie

2) wybierasz obiekt (obiekty) klikasz prawym i properties; zmieniasz G-Buffer Object Channel np. na 1 - to bedzie ID tych obiektów

3) Environment & Effects --> Effects --> Lens Effect --> Glow

4) ustawiasz parametr Size na zakladce Parameters - jest to rozmiar efektu 'swiecenia' oraz radial color po lewej stronie najlepiej na taki sam kolor, jaki na poczatku przypisalas obiektowi

5) mozesz poexperymentowac z innymi wartosciami jak intensity (Glow element -> parameters), dla uzyskania lepszego/ciekawszego efektu

2) mozesz taki efekt uzyskac poprzez material z opacity gdzies na 30, bump 30% i Noise oraz refraction na 100% thin wall refrraction

Noise reguluje stopien deformacji obiektu za nim

efekj jest mniej wiecej taki:

efekt9ok.jpg

efekt7xd.jpg

przepraszam, zapmnialem, ze ma byc widoczny przez szybe - z szyba nie wyszlo :/

Napisano
  • Autor

dzieki za pomoc

Odkryłem ze jeżeli przypisze sei GLOW do Id materialu a nie Obiektu to efekt jest widoczny przez szkło RAYTRACE. natomiast pojawił sei inny problem, szklo nie odbija [a jak odbija to nie ma GLOW]. Moze ktos cos wie. Dzieki