Napisano 19 Marzec 200520 l witam serdecznie. mam takie pytanie: czy znacie moze jakies dobre zrodla na temat wizualizacji architektonicznych? chodzi mi o teoretyczne podstawy, moze troche historii...cos co moglabym wykorzystac w pracy teoretycznej dotyczacej wizualizacji wlasnie. moze znacie jakies ciekawe stronki albo ksiazki...? bede wdzieczna za pomoc :] pozdrawiam
Napisano 26 Marzec 200520 l Widziałem kiedyś książkę wydaną po angielsku o grafice 3d. Mój profesor od k.w.p. mówił że jest to biblia grafika 3d. Było tam o początkach w 3d grafice - prymitywne modele na sprzęcie z lat 80 tych, było tam troche historii i bardzo dużo teorii. Nie pamiętyam tytułu, ale nie był zbyt zawiły i na pewno miał słowo 3d. Jest troche takich książek w czytelniach, zwłaszcza akademickich. Poszukaj tam. Powodzenia
Napisano 26 Marzec 200520 l chodzi Ci o sprawy techniczne takie jak robienie z projektow architekta czy bardziej vizualizacja w znaczeniu foto-rendera?
Napisano 27 Marzec 200520 l curka - hehe usmialem sie (avatar+ nick), a co o pytania, to ....hmmmmm, hmmmmm , mmmmm : wiesz.... jak ja cwiczylem arch to : wrizlem katalok IKEA : masz tam 350 stron z meblami i pomieszczeczeniami, ktore same w sobie wygladaja jak 3D, wiecie,.... zupelnie nie w polskim stylu, ... fajnie mi sie z nim pracowalo , i mysle , ze to jest rozwiazanie bo. ( uwaga, zlota mysl:) : PRAKTYKA CZYNI MISTRZA , > a w przypadku 3d , TYLKO i wylacznie praktyka!
Napisano 27 Marzec 200520 l Katalog IKEA - niezły pomysł, zwłaszcza że mebelki proste do wymodelowania;-) Ja polecałabym także nabyć książkę "podręcznik projektowania architektoniczno-budowlanego" Neuferta. Znajdziesz tam wymiary wszelkich sprzętów, ogólnie podstawy ergonomii (choć to tylko jeden z rozdziałów, bo to cegła straszna;-). W wizkach proporcje są bardzo ważne, do tego dobre oswietlenie no i oczywiście jakiś renderer różny od scanline`a;-).
Napisano 28 Marzec 200520 l Autor dzieki dzieki ale zupelnie nie chodzi mi o praktyke (chociaz wiem ze cwiczenie czyni mistrza i tego zamierzam sie trzymac ;)) musze napisac jeden rozdzial mojej pracy dyplomowej tak teoretycznie o wizualizacji architektonicznej - po co, dlaczego, dla kogo, jak, od kiedy i takietam bzdety, poniewaz ma to zwiazek z czescia praktyczna.rozumiecie. no ale dzieki.jakos sobie poradze.w koncu duza jestem ;) pozdrawiam architektow ;]