Napisano 21 Marzec 200520 l Witam mam mały uciążliwy problem mianowicie muszę zrobić mur bardzo długi bo okalający całe miasto na planie koła. i teraz mam kawałek muru ale chce za pomoca jakiejś opcji wydluzyc znaczy sklonowac i dodac automatycznie do reszty muru. i tak 1 - jak ma wygladac mur 2 - mam zrobiony taki kawałek 3 - chce z niego zrobic polaczony sznur o długości X np 100000 m 4 - zaokraglić jesli sie da za pomocą jakiś opcji Nie znam sie na opcjach w maxie za bardzo wiec prosze was o pomoc
Napisano 21 Marzec 200520 l Ten kawałek muru masz tak przygotowany, aby po ustawieniu ich według punktu 3 dobrze do sibie pasowały i pozwalały weldować wierzchołki? Najlepiej, żeby tak było ;) Mając ten kawałek muru przesuń go po prostu z przytrzymanym shift'em, a w okienku, które się pojawi wpisz ilość kopii. (jeśli chcesz mieć nad tym etapem większą kontrolę - tools -> array) Następnie attach wszystkich "cegiełek", zaznaczenie wszystkich vertex'ów i weld. Na koniec modyfikator bend z angle=360 lub cos w tych okolicach, bedziesz musiał potestować, przy jakiej wartości końce się stykają na tyle, że bedziesz w stanie weldować wierzchołki. To się sprawdzi dla koła, jeśli kształt muru planujesz bardziej skomplikowany, niż w przykładzie - przyda się modyfikator 'path deform'