Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

szukam jakiegos tutoriala ktory opisywal by od zera ze wszystkimi szczegolami jak zrobic np. zlota galke od drzwi w ktorej odbijala by sie reszta pokoju. Przegladalem te co sa w tutorialach ale albo sa nie kompletne albo nie na moja wersje i juz cos nie pasuje (ja szukam na max'a 7). Za wszelka pomoc bylbym bardzo wdzieczny...

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

1) Jaki render?

2) Te z max3d nadają się także do 7 (niektóre)

3) Evermotion

4) tutoriale z maxa

5) Metoda prób i błędów

6) Mapka w reflect

Napisano
  • Autor

1) uzywam mental ray'a

2) nie ktore sie nadaja ale nie nie jest opisane jak zrobic te odbicia, sa tylko na reflection map :/

3) ehm... co to jest ? :)

4) albo nie mam o tym albo nie moge znalezc

5) proboje ale wciaz nie wychodza mi te odbicia tak jak bym chcial

6) wlasnie nie chce uzywac mapki... chce zeby sie odbijalo w galce reszta pokoju...

Napisano
  • Autor

odalo mi sie zrobic juz materiał ale jeszcze sie nie chca w niej mapki odbijac :/

tu mam juz dotychczasowy rezultat:

kulka4xi.jpg

w odbicu na kulce gdzie jest czarny kwadracik powinno byc jakies takie gorskie tlo...

jak ktos wie jak pomoc to bede wdzieczny...

Napisano

ja ci powiem jedno. Jeśli używasz mentala z maxa to masz takie coś co się nazywa lume-tools

znaczy tworzysz materiał typu mental-ray i w material slot dajesz metal(lume)

mozesz skopiować to też do slotu photon. W ustawieniach tego shadera można sobie wszystko co do metalu potrzebne ustawić. i ew w slocie diffuse wstawić "material to shader" i używajac jakiegoś standarta ustawić sobie specularity i glossinnes. i amsz metal jak się patrzy :)

dla przykładu

mieczyk05.jpg

mieczyk06.jpg

Napisano
  • Autor

O tego jeszcze nie probowalem... zobacze, moze wreszcie sie uda :)

btw. niezly mieczyk :)