Napisano 11 Maj 200321 l Sorry za mała rozdzielczosc, ale to tylko probny render. Probuje oswietlic scene przez hdri. Mam maxa 5 i brazila 1.0. Wg zalecen tutoriala dotyczacego tego zagadnienia. Wstawilem mape hdri do material editora, mapownie environment spherical, potem przez instance do envrinmnent map. Byl to plik set1_all25.hdr. Zaslonilem scene przez geosphere, mat 2-sided, material na plane i teapota to brazil standard i 2-sided, jako refleclt mapa raytrace. Zrobilem exlcude sfery w local exclude materialu, a w brazil luma server ustawilem Direct ilum + skylight, indirect ilum + skylight, shadows i przez generator exclude wywalilem geosphere i plane. W zakladce skylighj: use enviroment settings. Ground plane - wyłączony. Zrobilem render i bardzo sie zdziwilem gdzy zobaczylem cos takiego: Gdzie tkwi błąd?? Dodam, ze zrobilem przyciecie teksrury w material editorze. Dlaczego mam takie \"zadrapania\" i brudy na renderze?
Napisano 11 Maj 200321 l [ nie wiem czy oto chodzi...ale sproboj zrobic tak...tzn w material Editor przy materila ustaw Self Color na Czarny..... pozdr
Napisano 13 Maj 200321 l Dlaczego mam takie \"zadrapania\" i brudy na renderze? boś czajnika przed renderowaniem nie umył... hiehiehieheiheihie... oczywiście zartuje i pomóc nie potrafie zdroofko [piwo]