Napisano 16 Maj 200321 l hej! czemu brazil nie uwzglednia mapy \'specular\'?? jak to zrobic? - zeby okreslic gdzie material ma byc \'sliski\' a gdzie \'matowy\' za pomoca bitmapy?? uzywam jakiegos brazila 0.46 publik text.. pozsdor!
Napisano 16 Maj 200321 l mozesz jakos jasniej okreslic problem bo dzis nawet nie wiem czy piatek czy niedziela fotoas
Napisano 16 Maj 200321 l Autor witaj pitch blacku :) a tak serio: jak obiekt ma material o wysokim specular to mu sie robia takie \'odblaski\' jakby byl on sliski - to wiadomo tylko ze: takie speculary robio sie tylko kiedy uzywam zwyklego oswietlenia, a lepsze efekty uzyskuje uzywajac oswietlenia \'naturalnego\' pochodzacego z obiektu - najczesciej jest to box z materialem o luminosity 100 (w moim przypadku rzecz jasna :) i jak uzywam oswietlenia z boxa to wtedy \'odbicia\' specular sie nie generuja?? czemu? czy jest na to jakas odpowiedz?? pozdrowienia z i gury dzienks
Napisano 19 Maj 200321 l [tylko ze: takie speculary robio sie tylko kiedy uzywam zwyklego oswietlenia, a lepsze efekty uzyskuje uzywajac oswietlenia \'naturalnego\' pochodzacego z obiektu - najczesciej jest to box z materialem o luminosity 100 (w moim przypadku rzecz jasna :) i jak uzywam oswietlenia z boxa to wtedy \'odbicia\' specular sie nie generuja?? przeczytaj co napisales !!! ze jak uzywasz naturalnego czyli pochodzacego z obiektu boxa (lum100) to masz lepsze efekty, a potem piszesz ze jak uzywasz oswietlenia z boxa to ci sie wogole nie generuja !! jakis bezsens.. ja dalej nie kumam twojego problemu piszesz i negujesz to co piszesz musisz jeszcze bardziej rozjasnic problem.. bo dla mnie gadasz po hinsku fotoas
Napisano 19 Maj 200321 l nie wiem jak jest przy oswietlaniu swiatlem z obiektu selfiluminated (nie sprawdzalem), ale jesli uzywasz area light, to aby uzyskac odbicia specular (czyli highlights) musisz uzyc materialu Brazila, nie MAXa. Podejrzewam, ze w tym wypadku bedzie tak samo
Napisano 19 Maj 200321 l Autor grr dzinenks compo fotoas - sorki za problem ale jakos tak mnie sie to napisalo ze pogubilem sens, a oto on: co zrobic zeby obiekt oswietlony innym obiektem (swiecacym - self iluminated) dawal odblyski (highlights albo specular)? czy w ogole da sie to uzyskac dla normalnego materialu maxa?? pozdro! i jeszcze raz sorki za problem...
Napisano 19 Maj 200321 l Raczej sie nie da - nawet napewno nie, zreszta po co, skoro sa specjalne materialy Brazila dedykowane dla niego. Czemu chcesz uzywac maxowych?
Napisano 19 Maj 200321 l Autor oj no tak jakos... sam nie wiem.... obiecuje sie juz poprawic... pozdro!