Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

hej!

czemu brazil nie uwzglednia mapy \'specular\'??

jak to zrobic? - zeby okreslic gdzie material ma byc \'sliski\' a gdzie \'matowy\' za pomoca bitmapy??

uzywam jakiegos brazila 0.46 publik text..

pozsdor!

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

mozesz jakos jasniej okreslic problem

bo dzis nawet nie wiem czy piatek czy niedziela

fotoas

Napisano
  • Autor

witaj pitch blacku :)

a tak serio: jak obiekt ma material o wysokim specular to mu sie robia takie \'odblaski\' jakby byl on sliski - to wiadomo

tylko ze: takie speculary robio sie tylko kiedy uzywam zwyklego oswietlenia, a lepsze efekty uzyskuje uzywajac oswietlenia \'naturalnego\' pochodzacego z obiektu - najczesciej jest to box z materialem o luminosity 100 (w moim przypadku rzecz jasna :)

i jak uzywam oswietlenia z boxa to wtedy \'odbicia\' specular sie nie generuja??

czemu?

czy jest na to jakas odpowiedz??

pozdrowienia z i gury dzienks

Napisano

[tylko ze: takie speculary robio sie tylko kiedy uzywam zwyklego oswietlenia, a lepsze efekty uzyskuje uzywajac oswietlenia \'naturalnego\' pochodzacego z obiektu - najczesciej jest to box z materialem o luminosity 100 (w moim przypadku rzecz jasna :)

i jak uzywam oswietlenia z boxa to wtedy \'odbicia\' specular sie nie generuja??

przeczytaj co napisales !!!

ze jak uzywasz naturalnego czyli pochodzacego z obiektu boxa (lum100) to masz lepsze efekty, a potem piszesz ze jak uzywasz oswietlenia z boxa to ci sie wogole nie generuja !!

jakis bezsens.. ja dalej nie kumam twojego problemu

piszesz i negujesz to co piszesz

musisz jeszcze bardziej rozjasnic problem.. bo dla mnie gadasz po hinsku

fotoas

Napisano

nie wiem jak jest przy oswietlaniu swiatlem z obiektu selfiluminated (nie sprawdzalem), ale jesli uzywasz area light, to aby uzyskac odbicia specular (czyli highlights) musisz uzyc materialu Brazila, nie MAXa. Podejrzewam, ze w tym wypadku bedzie tak samo

Napisano
  • Autor

grr

dzinenks compo

fotoas - sorki za problem ale jakos tak mnie sie to napisalo ze pogubilem sens, a oto on:

co zrobic zeby obiekt oswietlony innym obiektem (swiecacym - self iluminated) dawal odblyski (highlights albo specular)?

czy w ogole da sie to uzyskac dla normalnego materialu maxa??

pozdro!

i jeszcze raz sorki za problem...

Napisano

Raczej sie nie da - nawet napewno nie, zreszta po co, skoro sa specjalne materialy Brazila dedykowane dla niego. Czemu chcesz uzywac maxowych?