Posted April 20, 200520 yr Witam Mam następujący problem. Chce wyciągnąć okrąg po pozawiłej ścieżce Nurbsami poleceniem U-Loft. Przekrój (okrąg) nie obraca się zgodnie z kształtem ścieżki (miejscami kształt zamiast okrągły jest płaski)! Ktoś wie jak to zrobić żeby było dobrze? Musi być Nurbsami (Max 5).
April 20, 200520 yr Ciezki soft na NURBSy sobie wybrales... moze sprobuj Rhino 3d? A tu to moge Ci tylko toretycznie powiedziec... Stworz sobie sciezke po ktorej ma biec lost i stworz okrag prostopadle do poczatku sciezki... nie wiem czy w maxie jest polecenie perpendicular to... jesli nie to uzyj podobnego... i nie powinno byc problemu:) POZDRAWIAM:P
April 20, 200520 yr Przez te pytania o nurbsy coraz bardziej poznaję max'a od tej strony, ale przynajmniej już wiem, że warto było zapoznawać się z rhino. :) A wracając do pytania: Czyli chcesz zrobić coś w rodzaju loft'a z tych typowych max'owych narzędzi tak? Więc to chyba nie u-loft. Zajrzyj do help'a i zobacz, do jakich zasotosowań to służy. Tym się robi powierzchnię z kilku przekrojów. Do twojego zagadnienia służy chyba raczej 1-Rail Sweep, a w nim już będziesz mógł odznaczyć opcję: 'sweep parallel' aby przekrój ustawiał się zawsze prostopadle do ścieżki.