Posted April 29, 200520 yr Witam Mam taki mały problem natury prawnej Przykładowa sytuacja: wykonuje model budynku (sam model – nie jest to kompletna scena) na postawie dostarczonej dokumentacji (rzuty, elewacje, przekroje), praca odbywa się w ramach UMOWY O DZIEŁO. Czy taki model można uznać za chroniony w myśl Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z dnia 23 lutego 1994 r.)???? Jeśli przyjąć że model 3D jest utworem chronionym prawnie, to w rozliczeniu podatkowym koszta uzyskania będą wynosiły 50% - co przekłada się na znacznie mniejszy podatek. Zakładam że treść umowy uwzględnia również przekazanie na rzecz zleceniodawcy zbywalnych praw autorskich. Przeanalizowałem wspomnianą ustawę i kilka innych przepisów ale nie jestem pewien co do mojej interpretacji, a z Urzędem Skarbowym niema żartów. Proszę o uwagi, sugestie , przykłady rozwiązani podobnych sytuacji, akty prawne. Pozdrawiam
April 29, 200520 yr Główna zagwozdka tkwi w tym czy jest to praca twórcza czy nie- to dość trudne do ustalenia i urzędowi w tego typu przypadkach zwykle nie chce się zagłębiać w detale bo tak naprawdę jest to prawie niemożliwe do ustalenia. Jeśli w umowie jest "wykonanie modelu" to IMHO nie będą się czepiać. Gdybyś go robił z drewna byłoby równie kreatywne. Nie jestem prawnikiem także wszystko powyżej jest na podstawie własnej praktyki i tłumaczeń księgowych. Sam odliczam 50 % jako koszty uzyskania przy tego rodzaju zleceniach i przez wszystkie lata nigdy mi się nie doczepili.