Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Kurcze , robie mapke UV głowy ale nie moge uzyskać takiego efektu jak np na obrazku nr 1 , nie wiedzieć czemu wychodzi mi coś takiego jak na obrazku nr 2 :/ , juz próbowałem wielu opcji ale nic normalnie mi sie nie udaje zmienic :/ O co tu biega ?

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 967
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ciekawe jak zrobić planarne mapowanie głowy żeby wyszedł obrazek nr 2. Ja nie potrafię, może wytłumaczysz.

nr 2 jest sferyczne (prawdopodobnie) i było by OK gdyby je obrócić. Wystarczy gizmo mapowania obrócić o 90 stopni względen pionowej osi. Można to też zrobić cylindrycznym tylko znowu musisz pamiętać o tym gdzie 'zaczyna' się mapowanie (z którego miejsca rozwija się cylinder. Będzie to linia o inny kolorze (zdaje się żółta ale mogę się mylić)

Napisano

bacry byćmoże sferyczne nie przyglądałem sie

u mnie wszystkie linie są żółte :) ta o którą ci chodzi u mnie jest zielona :)

Napisano
  • Autor

do kitu , dałem uv cylindryczne i też dziwnie wyszło , muszem chyba jakiegos tutka dorwać :/

Napisano

naprawdę nie potrzebujesz tutka tylko pomyśl logicznie i porównaj z twoim obrazkiem. A jak masz inną siatkę to zawsze będzie troszkę inaczej wyglądać.

Napisano

przesunąłeś tą zieloną linie??

pokaż co wychodzi

co do tutków to zobacz mapowanie głowy aliena

Napisano
  • Autor

Nie bedzie żadnej zielonej lini bo pracuje w Lightwave ! :] Nie wiem , moze mozna tom mape uv jakoś tam zmodyfikować ale puki co próbowałem wielu sztuczek i zawsze coś nie tak jest :/ ( ktoś ma tutka niech daje plz )