Napisano 8 Maj 200519 l Witam , wiecie napewno ze animka samych oczów nie sprawia kłopotu prawie nikomu ( np za pomoca kosci ) ale gdy do tego dołoże postać to juz lipa , czasami zdarza sie ze postac porusza sie tu a oczy zostają abo wogóle taka lipa wychodzi ze kapa. No i nie wiem , mozecie napisać tak teoretycznie jak radzicie sobie z tym problemem. Np czy dajecie wagi oczom a osobno cielsku czy robicie za pomoca kosci , a czy moze oczy z cialem to ten sam jeden oiekt itp , Prosze wytłumaczcie to jakoś prosto :)
Napisano 8 Maj 200519 l przyznam ze sam narazie wkradam sie w tajniki riggowania ale ja bym zrobil tak; najpierw look-at constraint (czyjaktosietam nazywa) a potem attachem do postaci/kości głowy. Jeśli to co napisalem to bzdury to srry :P
Napisano 8 Maj 200519 l Tak jak napisał Plastique tylko attache nie do ciała a wyłącznie do kości (lub w bipedzie do obiektu head). Przy riggowaniu głowy odkształcenie musi być sztywne nie deformowalne. Inaczej oczy będą uciekać. Trzeba jeszcze zrigować powieki. itd. To bardzo trudna sztuka i niewielu na świecie potrafi zrobić naprawdę realną animacje twarzy:(
Napisano 8 Maj 200519 l ostatnio wlasnie sie z tym meczylem i przebrnalem gdyz robilem postac bez glowy z oczami w srodku ciala.. wiec jest wiele sposobow zeby to dobrze zrobic, zalezy od postaci. Ja dodalem nowa kosc i przypisalem do niej wagi calej twarzy wraz z obszarem oczu, dzieki temu gdy postac sie zgina oczy nie wtapiaja sie w cialo i nie ma zadnych niepozadanych odksztalcen.Kosc oczywiscie podpinasz linkiem do reszty szkieletu tak ze calosc trzyma sie kupy. Jedyny problem to wtapianie sie teraz calej zwagowanej twarzy w reszte mesha, oczywiscie wystarczy zwagowac odpowiednie obszary relative i po problemie.Potem mimike juz morfingiem i jest git:)pozdrufki
Napisano 9 Maj 200519 l poki oczy sa okragle to tak jak Plastique pisal, jak sa jajowate albo cos w tym stylu to troszke innaczej to wyglada, ale zasada linkowania oczow do kosci glowy i kontrolowania za pomoca look-at-constrain jest taka sama.
Napisano 9 Maj 200519 l ja chcialem jajowate oczy i LookAt nie za bardzo tutaj dzialal..wiec wykorzystalem cos takiego jak w zalaczonym pliku (do animacji zrenic) :) podziekowania dla sbx'a. moze ci sie przyda.pozdrufki
Napisano 9 Maj 200519 l Autor Oh dzieki wam , choc nie wiem czy cos mi to da bo ja nie maxa uzywam :) ( LW ) :/