Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

czy ktoś wie co można importować do quarka?

generalnie najbardziej ciekawi mnie czy daje rade zaimportowac plik z in designa (cały projekt), lub chociaz cos z AI

na stronkach quarka znalazlem tylko wzmianki ze niby jest import eps'a (chyba), pdf a i psd ka ale to przez jakies Xtensions i to w najnowszym quarku - a wczesniejsze wersje tez to mają??

dzieki za pomoc

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

witam,

aktualnie pracuje na Quark 6.0 i ten zaimortuje:

- TIFF

- PDF

- EPS (z Illustrator'a i Photoshop'a)

- JPG (raczej nie uzywac - chodzi o jakosc)

co do psd to raczej tego nie zaimportujesz, zazwyczaj prace z Photoshop'a zapisuje sie jako TIFF albo EPS. wczesniej pracowalem na 3.xx 5.xx i wymienione formaty napewno byly obslugiwane. Import tych formatow jest obslugiwany bez dodatkowych rozszerzen.

Najczesciej uzywa sie TIFF i EPS, PDF tylko jesli klient przysle gotowa prace do druku.

i pamietaj ze jesli zapisujesz cos co bedzie drukowane w drukarni to MUSI to byc CMYK i min. 300 dpi.

pozdro.

Napisano
  • Autor

dzieki za odpowiedz

generalnie chodzilo mi o cos takiego:

nie mam quarka, musze przygotowac layout w jakims programie (mam do wyboru: ilustrator, corel, in design) ten bedzie layoutem potem wlasnie w quarku ktory bedzie sie juz tylko fotami uzupelniac

jak layout dam jako bitmapa to nie dobrze, bo wszystko co bylo textem juz sie nie zedytuje w quarku, jak dam eps a to chyba tez niefajnie bo mi text rozbije albo w najlpeszym wypadku czcionki pewno pozamienia heh.. coz zrobic, no chyba ze ten psd importer "czyta" warstwy i najlepiej jeszcze wektorowe z textem hehe

oki, dzieki za pomoc

Napisano

jedyne co moge Ci teraz poradzic to zainstalowanie Quarka :) cokolwiek zaimportujesz do Quarka (oprocz dokumentu textowego) bedzie zwyklym OBRAZKIEM i nie da rady tego edytowac w Quarku (poza zmiana rozmiaru, obrotu, odbicia w pionie i poziomie oraz w przypadku niektorych formatow kontrastu i inwersji)

a tak swoja droga to dlaczego to musi byc w Quark'u? skoro mozesz to zrobic w Illustratorze czy InDesign'ie.

pozdro

Napisano
  • Autor

;)

"a tak swoja droga to dlaczego to musi byc w Quark'u? skoro mozesz to zrobic w Illustratorze czy InDesign'ie" - pytanie dobre tylko zly adres ;)

...bo to dostyc skomplikowana sytuacja - zostalem 'nominowany' zeby zrobic layout do tablo, a fotograf bedzie "wklejal" tam fotki i zmienial napisy przy poszczegolnych osobach itp, a dlaczego on to robi az w quarku to juz nie wiem, nie wiem dlaczego tez nie moge sam powklajac tych fotek, ale to juz inna historia... z tego co mi mowil "szef" studia foto (po 60 tce dawno) to oni to z quarka beda "bezposrednio trojwymiarowo naswietlac na najlepszych kliszach imprtowanych z niemiec" - cokolwiek to znaczy :D

no nic oddam mu plik eps, ai i pdf i niech sobie radzi, hehe

dzieki za pomoc t0m3k!

Napisano
  boba napisał:
czy ktoś wie co można importować do quarka?

generalnie najbardziej ciekawi mnie czy daje rade zaimportowac plik z in designa (cały projekt), lub chociaz cos z AI

na stronkach quarka znalazlem tylko wzmianki ze niby jest import eps'a (chyba), pdf a i psd ka ale to przez jakies Xtensions i to w najnowszym quarku - a wczesniejsze wersje tez to mają??

dzieki za pomoc

boba mam pytanko jak to zainstalowales ? mi pisalo ze mój lengłydż systemu jest nieprawidłowy.

Napisano
  • Autor

ale ze co jak zainstalowalem?

ze in designa? - no wdusilem setup i poszlo :D no chyba ze chodzi ci o cos innego ;)

pozdr, boba

Napisano
  boba napisał:

"bezposrednio trojwymiarowo naswietlac na najlepszych kliszach imprtowanych z niemiec"

??trojwymiarowo??

co do klisz to z tego co sie orientuje wychodza juz z uzycia, szybciej i latwiej jest uzyc AGFA ApogeeX i robic to od razu na blachach ktore mozna pozniej prosto do maszyny drukarskiej zaladowac.

chveti napisał:

boba mam pytanko jak to zainstalowales ? mi pisalo ze mój lengłydż systemu jest nieprawidłowy.

podejrzewam ze chodzi ci o Quark'a, jesli tak to po zainstalowaniu przed uruchomieniem musisz zmienic ustawienia regionalne na Stany Zjednoczone i jezyk na angielski, restart i powinno zadzialac. Niestety nie bedziesz mial w systemie polskich czcionek i jak odpalisz jakis film z polskimi napisami to beda krzaczki :)

Napisano

ot:

t0m3k napisał:
...co do klisz to z tego co sie orientuje wychodza juz z uzycia...

nie tak latwo zmienic stare przyzwyczajenia i chyba jeszcze dlugo ctf bedzie gora.